Cariera și hormonii sexuali

Dincolo de îndrumarea familiei sau motiva?ia intrinsec? a fiec?ruia, pills malady cariera este influen?at? ?i de hormonii sexuali.

Se pot distinge 2 tipuri de cariere: cele care implică lucrul cu publicul (cadre medicale, profesori, asistenți sociali) și cele care implică lucrul cu obiecte (instalator, inginer, tâmplar, chimist). Clasic, profesiile umaniste sunt alese mai frecvent de femei, iar cele practice de bărbați.

Într-un studiu publicat în revista Hormones and behaviour, psihologii americani au căutat să vadă dacă hormonii sexuali joacă vreun rol în subreprezentarea femeilor în categorii profesionale precum știință, tehnologie, inginerie sau matematică. Ei au luat în studiu bărbați și femei cu hiperplazie adrenală congenitală (HAC), un sindrom caracterizat prin expunere crescută la hormoni androgeni. Rezultatele au arătat că femeile cu HAC, deși sunt de sex genetic feminin și sunt percepute ca femei, au manifestat un interes crescut față de meseriile care implică lucrul cu obiecte, caracteristice bărbaților. Ele au fost mai puțin interesate de joburile care presupun lucrul cu oamenii, spre deosebire de femeile fără HAC, care au preferat aceste joburi. Această diferență nu a fost constatată la bărbații cu HAC și la cei fără HAC.

foto: nrgindia.com

Add comment


Security code
Refresh