Osteodensitometria DXA este investiga?ia imagistic? care m?soar? densitatea osoas? ?i care pune diagnosticul de osteoporoz?.
Metoda de măsurare a densității minerale osoase (DMO) se numește DXA (dublă absorbțiometrie cu raze X), dar din cauza pronunției este cunoscută mai des sub numele de DEXA. Osteoporoza este o boală foarte frecventă în populația geriatrică, peste 1/3 dintre femeile 60-70 ani și peste 2/3 dintre cele de 80 ani suferind de această boală silent killer. În stadii mai precoce de fragilizare osoasă, multe femei sunt diagnosticate cu osteopenie.
Cum se face osteodensitometria DXA?
Osteodensitometria DXA se efectuează ca orice altă investigație imagistică, cu ajutorul unui scanner cu raze X. Scanarea durează circa 10-15 minute și este puțin iradiantă (de 100 ori mai puțin decât o radiografie toracică și echivalentul iradierii naturale pentru 3 ore, potrivit RSNA/ACR). Având la bază atenuarea a 2 fascicule de raze X de energie diferită, DXA efectuează o măsurare 2D a densității minerale osoase (densitate areală și nu volumetrică). Pacientul poate rămâne îmbrăcat pe durata examinării imagistice, doar că trebuie îndepărtate orice piese metalice (curea, pantalon cu capse sau fermoar). Investigația este complet nedureroasă. Este necesar un interval de 10-14 zile de la o examinare cu substanță de contrast (CT, IRM, irigografie) sau cu radionuclizi (scintigrafie).
Unde se face osteodensitometria?
În osteoporoză există o scădere generalizată a densitatății minerale osoase (disconcordanța între măsurătorile în diferite zone osoase este de maxim 10-15%). Având la bază importanța anumitor zone de fractură precum și studii epidemiologice de corelație a DMO cu riscul fracturar, osteodensitometria se poate face la nivelul coloanei lombare, șoldului, antebrațului sau întregului corp (whole body).
Cine trebuie să facă acest test pentru osteoporoză?
Osteodensitometria este recomandată tuturor femeilor aflate la menopauză, în special celor cu factori de risc pentru osteoporoză – despre care puteți citi aici, precum și bărbaților peste 70 ani sau celor cu factori de risc. Miza efectuării acestui test este instituirea unei terapii pentru oprirea pierderii de masă osoasă, care duce la rarefierea oaselor și la creșterea riscului de fracturi.
Osteodensitometria este folosită pentru diagnosticul osteoporozei, stratificarea riscului de fractură și evaluarea rezultatelor tratamentului pentru osteoporoză. Uneori este indicată și preoperator (ex. înaintea unei operații de protezare de șold).
Ca alternativă la osteodensitometrie se poate face o radiografie osoasă (care este mai puțin fidelă pentru că pierderea osoasă trebuie să fie de cel puțin 30-40% pentru a putea fi observată) sau un tip particular de ecografie numită ultrasonometrie osoasă, care se facela nivelul călcâiului, gambei sau antebrațului, dar ale cărei rezultate se corelează în proporție de doar 60-70% cu rezultatele DXA. Ultrasonometria osoasă este folosită mai mult ca o metodă de screening.
Interpretarea rezultatului osteodensitometriei DXA
Rezultatul osteodensitometriei se exprimă sub forma unui scor de densitate osoasă, scorul T. Acesta reprezintă diferența dintre densitatea minerală osoasă a pacientului și valoarea medie în populația tânără sănătoasă. Un scor T sub -1 este normal, între -1 și -2.5 înseamnă osteopenie și mai mic de -2.5 este diagnostic pentru osteoporoză. Un scor T sub -2.5 asociat cu o fractură de fragilitate definește osteoporoza severă.
Pentru femeile în premenopauză și bărbații sub 50 ani se folosește scorul Z în locul scorului T, care reprezintă diferența dintre DMO a pacientului și valoarea medie în populația de aceeași vârstă și sex.
Rezultatul poate fi influențat de prezența de osteofite, suplimente de calciu în intestin, scolioza severă, calcificări aortice sau tasări vertebrale.
Prețul în clinicile private este de 60-80 ron pentru 1 segment, 120-140 ron pentru 2 segmente sau 200 pentru 3 segmente.
Comments
Va rog frumos!