Considerat? o boal? a femeilor, seek sovaldi sale osteoporoza poate ap?rea ?i la b?rba?i, îns? cu o frecven?? mai mic?.
Incidența scăzută a osteoporozei la sexul masculin comparativ cu cel feminin este explicată prin faptul că bărbații au scheletul mai mare și mai puternic (acumulează mai multă masă osoasă în perioada pubertății și de adult tânăr), nu suferă un declin hormonal brusc cum este menopauza (andropauza fiind un proces tardiv și gradual), iar pierderea de masă osoasă începe mai târziu și este mai lentă. Osteoporoza la bărbați devine din ce în ce mai frecventă datorită creșterii speranței de viață, iar populația geriatrică prezintă o inevitabilă fragilizare a oaselor. Fracturile osteoporotice de șold apar la o vârstă mai înaintată la bărbați, dar au și un prognostic mai grav.
Factori de risc pentru osteoporoză la bărbați
- consum excesiv de alcool, fumat
- sedentarism, imobilizare
- indice de masă corporală (IMC) scăzut
- deficit de calciu sau vitamina D
- tratament cu anticonvulsivante, cortizon sau heparină
- înaintarea în vârstă
- istoric familial de fracturi de fragilitate
- hipercalciurie
- boli tiroidiene, gastrointestinale, pulmonare (BPOC, astm bronșic), reumatice (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă), hiperparatiroidism, insuficiență renală
- neoplazii
- mastocitoză sistemică
- nivel scăzut de testosteron sau estrogeni
Particularitățile osteoporozei la bărbat
Spre deosebire de femei, unde osteoporoza este în majoritatea cazurilor legată de menopauză și înaintarea în vârstă, la bărbați trebuie să ne gândim în primul rând la o cauză secundară de osteoporoză.
O cauză frecventă este corticoterapia pentru astm sau artrită reumatoidă, fiind cunoscut faptul că preparatele cortizonice sunt osteopenizante: reduc absorbția intestinală de calciu, scad nivelul de testosteron și favorizează imobilizarea prin miopatia cortizonică. O altă cauză des întâlnită este tratamentul de supresie hormonală la pacienții cu cancer de prostată. Fumatul și consumul crescut de alcool sunt și ei factori foarte prevalenți în populația masculină. Lipsa activității fizice la bărbații vârstnici cu patologie osteoarticulară, cardiacă sau respiratorie (care limitează toleranța la efort) participă semnificativ la pierderea de masă osoasă.
Diagnosticul osteoporozei se face lafel ca la femei, prin osteodensitometrie DXA, însă osteoporoza este o boală mult subdiagnosticată la bărbați. Evaluarea paraclinică trebuie să fie mai extensivă la pacienții de sex masculin, în vederea depistării unei cauze secundare de osteoporoză. Tratamentul osteoporozei este în mare același (cu excepția preparatelor estrogenice).
Deși nu există ghiduri, screeningul osteoporozei la bărbat se poate face prin DXA sau prin dozarea nivelului de estradiol (după ce un studiu publicat în JCI a arătat că estrogenii sunt principalii hormoni responsabili de resorbția osoasă la bărbat).
Referințe:
- Osteoporosis in men: Suspect secondary disease first
- Osteoporosis in Men, AAFP
- foto: ftworthmilitariashow.com