IRM, nu RMN

IRM (imagistica prin rezonan?? magnetic?) este termenul corect pentru investiga?ia imagistic? denumit? frecvent gre?it RMN (rezonan?? magnetic? nuclear?).

RMN (rezonanța magnetică nucleară) este tehnica prin care se efectuează imageria prin RM și caracterizează procesele fizice care au loc în nucleul de hidrogen atunci când este pus într-un câmp magnetic.

IRM definește investigația imagistică care utilizează ca principiu tehnica RMN (rezonanța magnetică nucleară). Pentru descoperirea IRM, Paul Lauterbur și Sir Peter Mansfield au premiul Premiul Nobel în 2003 (premiul a fost contestat de Raymond Damadian, care alături de Edward Purcell, este considerat părintele IRM).

Începând cu 1970-1980, comunitatea medicală internațională a decis renunțarea la termenul RMN în favoarea IRM din 2 motive: pentru evitarea confuziei cu tehnica RMN folosită în chimie, și pentru faptul că prezența cuvântului nuclear din denumirea RMN sugerează că metoda este iradiantă – ceea ce este fals, pentru că IRM nu iradiază deloc.

Așadar, corect este IRM și nu RMN!

Add comment


Security code
Refresh