Insomnia – cauze și tratament

Insomnia este o tulburare de somn caracterizata prin dificultatea de inductie (adormire) sau de mentinere a somnului, trezirea frecventa în timpul noptii sau prea devreme dimineata, cu imposibilitatea reluarii odihnei.

Cauzele pot fi variate, de la probleme legate de stilul de viață (lucrul în ture de noapte, exces de cofeină, consum de droguri), la diferite boli (artrită, cefalee, boli febrile, insuficiență cardiacă, astm, hipertiroidism, boală de reflux gastroesofagian, sindromul picioarelor neliniștite, apnee în somn, adenom de prostată cu polakiurie nocturnă, bufeouri în menopauză, boli psihice sau neurologice) sau medicamente (efedrină, atropină, fluoroquinolone, psihotrope  de tipul amfetamine, aripiprazol, modafinil, abuz de sedative/hipnotice – insomnie de rebound). Mecanismul insomniei constă în activarea sistemului reticular activator ascendent (SRAA), circuitul neural responsabil de starea de veghe.

Tratamentul presupune respectarea stop-ulcers-meds.com de odihnă, terapie cognitiv-comportamentală și eventual administrarea de medicamente, doar la indicația medicului: sedativ-hipnotice (de tip benzodiazepinic – alprazolam, lorazepam, flunitrazepam, diazepam, sau nonbenzodiazepinine – zolpidem, zopiclonă), antidepresive (amitriptilina, doxepin, mirtazapina), antihistaminice, agoniști de melatonină. Insomnia cronică nu trebuie neglijată deoarece afectează randamentul de lucru, scade imunitatea, crește riscul de boli cardiometabolice și tulburări psihice.

Add comment


Security code
Refresh