Sindromul picioarelor nelini?tite (boala Willis-Ekbom) este o tulburare neurologic? caracterizat? prin necesitatea imperioas? de a mi?ca membrele inferioare pentru a ameliora senza?ia nepl?cut? sau disconfortul de la nivelul picioarelor.
Ameliorarea prin mișcare este însă parțială și temporară. Simptomatologia evoluează după un ritm circadian, fiind minimă sau absentă dimineața și severă seara și în prima parte a nopții. Acest sindrom poate afecta și brațele, trunchiul sau membrele fantomă (după amputații, avulsie de nerv, leziuni ale măduvei spinării sau în cazul absenței congenitale).
Cauze
Există 2 forme de boală:
- idiopatică – fără o cauză cunoscută, cu debut înainte de 40 ani, evoluție lent progresivă cu agravare și perioade de remisiune de luni-ani (la copii, sindromul picioarelor neliniștite poate fi greșit interpretat ca fiind de fapt o modificare de creștere)
- secundară – s-a observat o frecvență crescută a sindromului picioarelor neliniștite la pacienții cu anemie feriprivă, varice și insuficiență venoasă cronică, deficit de folat sau magneziu, neuropatie periferică, fibromialgie, apnee de somn, diabet, boli tiroidiene, boala Parkinson, boli autoimune (boală celiacă, sindrom Sjogren, artrită reumatoidă) și boală renală cronică în stadiu de uremie, precum și la cei care iau anumite medicamente (antiemetice antidopaminergice, antihistaminice, antidepresive, antipsihotice, anticonvulsivante, sevraj la benzodiazepine, opioide sau somnifere). Studii recente au evidențiat o asociere a sindromului picioarelor neliniștite cu bolile cardiovasculare (Neurology 2008) și în particular cu hipertensiunea arterială (Hypertension 2011).
Sindromul picioarelor neliniștite se agravează în sarcină. Chirurgia, oboseala și hipoglicemia agravează de asemenea boala. Unii autori au găsit o asociere a acestui sindrom cu ADHD. Peste jumătate din cazuri sunt forme familiale, iar femeile sunt de 2 ori mai frecvent afectate decât bărbații.
Mecanismul de producere al bolii pare să fie legat de deficitul de fier și dopamină în substanța neagră (Connor et al), după cum s-a evidențiat prin neuroimagistică funcțională și prin teste terapeutice. Modificări ale markerilor care explorează metabolismul fierului și dopaminei au fost de asemenea constatate în LCR-ul pacienților cu sindromul picioarelor neliniștite.
Semne și simptome
Debutul clinic este adesea în copilărie sau în tinerețe. Pacienții descriu senzația neplăcută a sindromului picioarelor neliniștite în mod variat: prurit, gâdilit, parestezii (furnicături), înțepături, arsuri. Caracteristic, disconfortul dispare la mișcarea membrelor inferioare (mers, alergat, pedalat) și reapare după o perioadă variabilă de timp (de la imediat la mai mult de câteva ore). Mișcarea de ameliorare este caracteristică pentru fiecare persoană în parte. Simptomatologia debutează adesea seara la culcare sau în perioadele de relaxare (cititul unei cărți, vizionarea unui film – deși perioadele de concentrare ameliorează disconfortul). Majoritatea pacienților prezintă și mioclonii ale membrelor în semn, care pot întrerupe somnul.
Diagnostic
Diagnosticul se stabilește pe criterii anamnestice (necesitate imperioasă de a mișca picioarele, ameliorare a disconfortului la mișcare și agravare în repaus, evoluție a simptomatologiei după un ritm circadian) și pe baza examenului clinic, pentru excluderea altor anomalii neurologice. Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu: neuropatie periferică, radiculopatie, crampe musculare sau acatisie.
Tratament
Dacă este o formă secundară de boală, adresarea cauzei este principala formă de tratament. Altfel, se încearcă tratament medicamentos cu agoniști dopaminergici (ropinirole, pramipexole, levodopa/carbidopa, pergolide), anticonvulsivante cu efect pe durerea neuropată (carbamazepină, gabapentin), benzodiazepine (diazepam) sau chiar opioide (metadonă) în cazurile severe. Măsurile terapeutice non-farmacologice includ evitarea cafeinei, alcoolului, fumatului și a meselor abundente înainte de culcare, precum și asigurarea unui program adecvat de odihnă, efectuarea de masaj sau băi calde. Suplimentele de fier pot reduce sau chiar elimina simptomele sindromului picioarelor nelinștite la pacienții cu deficit marțial confirmat biochimic (altfel, suplimentele cu fier nu sunt recomandate din cauza riscului de supraîncărcare cu fier).
Foto: top-10-list.org