Una din particularitatile epidemiologice ale cancerului gastric este frecventa mult mai mare în Japonia fata de alte tari.
De ce au japonezii o incidență așa crescută a cancerului de stomac? Există 3 explicații pentru această particularitate:
- dieta – prima teorie propusă acum 30 ani spunea că factorul responsabil pentru apariția cancerului gastric la japonezi era talcul folosit la procesarea orezului (Matsudo et al). Cercetări mai recente au arătat că excesul de sare din alimentație (conserve de carne și pește) explică riscul crescut de cancer gastric.
- infecția cu Helicobacter pylori – incidența crescută ca cancerului gastric în Asia de Est este (cel puțin parțial) legată de virulența crescută a tulpinilor de Helicobacter pylori prezente în această populație, și anume tulpini triplu-pozitive care exprimă adezina BabA, oncogena CagA și citotoxina VacA (NEJM)
- nu în ultimul rând, examinarea endoscopică mult mai atentă permite detectarea de leziuni neoplazice de mici dimensiuni, de tip cancer gastric precoce
Alimentele sărate, conservate, condimentate și afumate, fumatul, nitriții și infecția cu Helicobacter pylori sunt principalii factori de risc pentru cancerul de stomac.
Numărul mare de cazuri de cancer gastric din Japonia a creat premisele ca japonezii să aibă și cel mai eficient program de screening pentru această formă de cancer, care a dus la o scădere semnificativă a mortalității prin cancer de stomac.