Gamma knife este o metod? non-invaziv? de tratament a tumorilor într-o singur? zi, viagra site fiind folosit? în neurochirurgie.
Această tehnică de radiochirurgie stereotaxică presupune administrarea țintită a unei doze mari de radiații la nivelul formațiunii tumorale, pentru a limita lezarea țesutului sănătos; procedura este asistată de calculator și iradiază cu precizie mare volumul de țesut tumoral delimitat, fără a afecta celulele sănătoase adiacente. Principiul radiochirurgiei gamma constă în concentrarea a 201 fascicule de radiații gamma de intensitate înaltă la nivelul tumorii; fiecare fascicul în parte are o energie slabă (ceea ce permite ca traversarea țesutului sănătos să nu ducă la lezarea acestuia), însă focalizarea acestora într-un punct duce la sumarea radiațiilor și la obținerea unui efect radioterapeutic potent. Spre deosebire de radioterapia clasică, care iradiază în mod egal țesutul sănătos cu cel tumoral, radiochirurgia stereotaxică utilizează fascicule externe multiple ce converg la nivelul leziunii și realizează o iradiere concentrată a structurii țintite, cu iradiere minimă a parenchimului înconjurător.
„Bisturiul” cu radiații Gamma Knife (Elekta) a fost inventat la Institutul Karolinska în 1967 de către Lars Leksell (neurochirurg suedez) și Börje Larsson (radiobiolog la Universitatea Uppsala). Gamma Knife conține 201 surse de Cobalt-60 de aproximativ 30 Curie, care sunt amplasate circular într-un dispozitiv puternic ecranat (care absoarbe radiația radioactivă). Instrumentul de radiochirurgie emite radiații gamma într-un punct țintit din creierul pacientului, unde este localizată leziunea; pacientul poartă o cască specială de plumb care este fixată chirurgical de craniu pentru ca formațiunea tumorală să rămână fixă în timpul iradierii. Pe scurt, procedura constă în administrarea, într-o singură ședință, a unei doze ablative de radiații țintite la nivelul leziunii. Gamma-knife are o acuratețe submilimetrică (0.1 mm).
Tratamentul radiochirurgical cu Gamma Knife poate fi aplicat în cazul leziunilor intracraniene mici (sub 3-4 cm), care sunt situate profund în creier și sunt dificil de abordat prin chirurgie clasică:
- tumori intracraniene benigne sau maligne (primare sau metastatice) – schwanoame (neurinom de acustic), meningioame, astrocitoame, tumori hipofizare, pinealoame, craniofaringioame, cordoame, ependimoame, meduloblastoame, glioblastoame, metastaze
- anomalii vasculare – malformații arteriovenoase (MAV), angioame cavernoase
- tulburări funcționale – nevralgia de trigemen, tulburare obsesiv-compulsivă
- boala Parkinson
- tremor esențial
- anumite tipuri de epilepsie, cefaleea cluster
Procedura în sine durează 30-120 minute (60 minute în medie) și nu este dureroasă; este important ca pe durata iradierii pacientul să stea nemișcat. Indicația de radiochirurgie gamma este stabilită de medicul neurochirurg și radiooncolog pe baza examinării clinice și paraclinice (imagistice – CT, IRM, angiografie). Tratamentul cu Gamma-Knife se poate face cu internare de zi (externarea se poate face în aceeași zi sau ziua următoare). Rezultatul este mișcorarea volumului sau chiar dispariția completă a leziunii (tumoră, malformație vasculară). Riscurile procedurii sunt foarte mici, iar complicațiile sunt legate de boala care este tratată. Comparativ cu chirurgia clasică, radiochirurgia gamma nu prezintă risc de hemoragie, infecție sau legat de anestezia generală (montarea cadrului stereotaxic se face sub anestezie locală). Procedura nu lasă cicatrici și nu este sângerândă; până în 2007, la circa 400.000 pacienți tratați prin radiochirurgie gamma, mortalitatea procedurii a fost zero (Prog Neurol Surg. 2007;20:388-91). În plus, costul unei proceduri de tratament cu Gamma Knife este cu 25-30% mai mic decât al unei proceduri de neurochirurie clasică.
Un alt instrument de radiochirurgie este Cyber Knife (Accuray), un sistem robotic care poate fi utilizat pentru tratamentul cancerului, indiferent de localizare. Sistemul inventat de John R. Adler (profesor de neurochirurgie și radiooncologie la Universitatea Stanford), Peter și Russell Schonberg (Schonberg Research Corporation) constă într-un accelerator liniar de particulare și un braț robotic care direcționează radiația în orice zonă a corpului.
Comments
intrebare dupa terapia asta nu poate fii intampla ca tumoara se micsoreaza si dupa un timp poate creste inapoi si mai mare??
As vrea va rog sa stiu daca exista efecte secundare ce apar in urma tratamentului cu gamma knife?Daca sunt, care ar fi ele si care este perioada in care isi fac simtita prezenta?
Avem o dilema,ni s-a recomadat de neurochirurg pt.o malformatie arteriovenoasa sa facem tratament radiochirurgica l.Avem programare pt.tratament saptamana viitoare si se face cu gamma-knife.Pri ntre alte informatii am aflat ca exista si un alt aparat pt acest tip de tratament care se numeste Ciberknife. Intrebarea e: cu care din cele 2 aparate e mai recomandat pt.o malformatie arteriovenoasa cerebela sa facem tratamentul?
Va rugam sa ne spuneti ,In cazul unei malformatii arteriovenoase de 10mm*15mm*18mm in zona tercio-mediu din corpul calos al capului, se poate tratata doar cu gamma knife fara a face o pre embolizare?
Si care e diferenta intre tratamentul radiochirurgica l cu gamma-Knife si del de Lineal(Linac)?
Multumesc anticipat si multa sanatate sa aveti!
in urma unui rmn cu substanta de contrast,sotiei mele i-au fost descoperite doua anevrisme saculare de 0.3cm si de 0,24 cm situate la nivelul peretelui anterior al segmentului infraclinoidian al arterei carotide interne stg;se pot opera(trata sau rezolva)prin acest procedeu cu raze gamma knife ?Ce riscuri implica ?In timp creierul nu sufera datorita iradierii ?
Pentru tratamentul anevrismelor cerebrale exista posibilitatea tratamentului endovascular cu coils-uri electromagnetic e - se introduce o sonda prin artera femurala pana la locul anevrismului si se astupa anevrismul cu un ghem de spirale din platina.
Anevrismele sotiei dvs sunt destul de mari, adresati-va cat mai repede clinicii de neurochirurgiei de la Bagdasar, sectia de neuroradiologie interventionala.
Multa sanatate!