Contracep?ia reprezint? totalitatea modalit??ilor de prevenire a apari?iei unei sarcini nedorite.
Pe lângă prevenirea sarcinii, un alt aspect important pentru o metodă contraceptivă este prevenirea bolilor cu transmitere sexuală (BTS); astfel a apărut conceptul de safe-sex, care accentuează necesitatea practicării de sex protejat pentru prevenția BTS.
Care sunt metodele contraceptive?
Există mai multe tipuri de metode contraceptive:
- metode naturale – metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda simptotermică, metoda coitului întrerupt, metoda amenoreei de lactație, abstinența
- metode de barieră – prezervativul masculin (condom), prezervativul feminin (femidom), diafragma, spermicide (uneori asociate prezervativului)
- metode hormonale – anticoncepționale orale (pilule contraceptive), implante subdermice, anticoncepționale injectabile, sisteme intrauterine, inel intravaginal, mini-pilula contraceptivă (POP), plasture contraceptiv
- dispozitivul uterin (sterilet)
- metode contraceptive de urgență
- sterilizare chirurgicală masculină (vasectomie) și feminină (ligatura trompelor, Adiana)
Metoda calendarului (metoda ritmului) presupune estimarea momentului ovulației și a ferestrei de fertilitate a femeii într-un ciclu menstrual, putând fi folosită atât pentru planificarea unei sarcini (prin intensificarea activității sexuale în intervalul de fertilitate) sau pentru contracepție (prin abstinență sau folosirea de metode contraceptive suplimentare).
Metoda coitului întrerupt (metoda retragerii) presupune întreruperea actului sexual prin retragerea penisului și ejaculării în afară. Deși este mereu la îndemnă, metoda necesită un autocontrol bun din partea partenerului și are o siguranță relativă, dat fiind că lichidul preejaculator poate conține spermatozoizi de la ejaculări anterioare. Similar celorlalte metode naturale de contracepție, nu oferă protecție împotriva BTS.
Anticoncepționalele orale (pilulele contraceptive) asigură protecție contraceptivă prin inhibarea ovulației. Există mai multe tipuri de contraceptive hormonale sistemice, ce cuprind doze diferite de estrogeni și de progestativ/progesteron, sau conțin numai unul dintre cei doi hormoni. Dezavantajul folosirii acestei metode de contracepție este necesitatea respectării tratamentului: pastila trebuie luată zilnic la o anumită oră (preferabil seara), fără pauză. Dacă femeia uită să ia pilula, administrarea trebuie făcută în termen de 12 ore față de ora obișnuită, altfel se aruncă și se reia administrarea începând din ziua următoare (până la următoarea menstruație se vor folosi metode contraceptive suplimentare). Pe lângă efectul contraceptiv, anticoncepționalele orale ajută și la reglarea ciclului menstrual, diminuarea sângerărilor abundente și a durerilor menstruale și în tratamentul chistelor ovariene funcționale. Există mai multe tipuri de contraceptive orale, cu diferite regimuri de administrare (21/7, 24/4, 28/8, 84/7); cel mai folosit este regimul 21/7, în care primele 21 zile ale ciclului menstrual se iau pilule active hormonal, iar 7 zile pilule inactive (pentru ca femeia să își facă un obicei din luarea pastilelor). Despre efectele adverse ale contraceptivelor puteți citi aici.
Pilula de a doua zi este o metodă contraceptive de urgență care se folosește după un contact sexual neprotejat. Pentru a avea efect trebuie administrată la scurt timp de la contactul sexual, mai precis în primele 72 de ore, cu repetarea la 12 ore. Preparatul conține o cantitate mare de estrogen, singur sau asociat cu un progestativ. Cu cât pilula este administrată la un interval mai scurt de la contactul sexual neprotejat, cu atât eficacitatea ei este mai mare. Folosirea acestei pilule trebuie să fie limitată, fiind rezervată circumstanțelor speciale. Este contraindicată utilizarea contracepției de urgență de mai mult de 2 ori pe an. Dacă pilula nu își face efectul și apare sarcina, fătul va trebui avortat deoarece estrogenii pot provoca cancer de col uterin la fetițele ale căror mame au apelat la preparate hormonale pe durata sarcinii.
Dispozitivul uterin (steriletul) este un dispozitiv care împiedică nidarea (implantarea) zigotului în peretele uterin. Steriletul este de 2 tipuri: bioactiv (cu argint, cupru sau substanțe hormonale – progesteron) sau inert (din plastic sau oțel). Steriletul este implantat la nivel uterin de către medicul ginecolog, el fiind recomandat doar femeilor care au născut sau au făcut o întrerupere de sarcină măcar o dată. DIU trebuie îndepărtat și înlocuit (dacă se dorește continuarea contracepției prin această metodă) după o perioadă de 5 ani, tot de către medicul ginecolog. Steriletele din cupru pot fi înlocuite după o perioadă de 10 ani. Este contraindicată folosirea steriletului de către femeile însărcinate, femeile cu istoric de sarcină extrauterină, femeile care au sângerari în sfera genitală și de către femeile care nu au născut niciodată. Avantajele dispozitivului uterin ca metodă contraceptivă sunt costul redus și absența disconfortului sexual. Steriletul de urgență se aplică în decurs de maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat și are o eficiență foarte mare.
Prezervativul masculin, prezervativul feminin și diafragmele sunt bariere mecanice care împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter și previn astfel fertilizarea ovulului, oferind în plus și protecție împotriva BTS. Alături de anticoncepționalele orale, prezervativul masculin este una dintre cele mai frecvent folosite metode contraceptive; în momentul rulării pe penisul în erecție el se ține de vârf pentru a evita formarea unei pungi de aer care ar putea duce la ruperea în timpul penetrării. După ejaculare, prezervativul trebuie rulat în sensul opus față de cum a fost pus, verificat pentru apariția de rupturi și aruncat.
Cât de sigure sunt aceste metode în prevenirea apariției sarcinii?
Eficacitatea metodelor contraceptive nu este 100%. Ea se apropie de această valoare în cazul folosirii pilulelor anticoncepționale și a steriletului. Este mai scazută în cazul folosirii barierelor mecanice (prezervativului sau diafragmei). Femeile trebuie să-și asume acest minim risc atunci când apelează la o metodă contraceptivă. Singura metodă de prevenire a sarcinii cu eficiență de 100% este abstinența (preferată în cuplurile religioase).
Un studiu publicat în NEJM arată că contraceptivele de lungă-durată, cum sunt dispozitivele intrauterine și implanturile subcutanate, sunt de 20 ori mai sigure decât cele de scurtă durată, cum ar fi contraceptivele orale, plasturii sau inelele intravaginale, în prevenția sarcinii.
Exista și dezavantaje în folosirea mijloacelor contraceptive?
Cu excepția prezervativelor și diafragmei și a metodelor naturale, celelalte metode contraceptive sunt asociate cu multiple efecte secundare. Anticoncepționalele orale pot da următoarele reacții adverse: greață, tulburări hormonale, dislipidemie, hipertensiune arterială, tromboză venoasă și embolie, edeme, cefalee, sângerări vaginale, stări depresive, creșterea riscului de cancer mamar.
Metodele contraceptive asigură protecție împotriva BTS?
Prezervativele și diafragma sunt singurele metode care asigură protecție împotriva BTS, dar și aceste bariere mecanice pot da greș uneori.
Avortul este considerat o metoda contraceptivă?
Avortul este metodă de întrerupere a unei sarcini, nu de prevenire a acesteia.