Mini-pilula este o form? de contracep?ie oral?. De?i administrarea ei este zilnic?, viagra sale site la fel ca ?i în cazul contraceptivelor orale combinate, mini-pilula con?ine doar un progestativ, nu ?i estrogeni.
Progestativul sintetic acţionează prin inhibarea ovulaţiei, încetinirea înaintării ovulului prin trompa uterină, subţierea pereţilor uterini şi impermeabilizarea glerei cervicale pentru spermatozoizi. În acest mod, mini-pilula previne ovulaţia, dar şi implantarea (nidarea) unui ovul fecundat. Progestativul sintetic conţinut de mini-pilulă se numeşte noretindronă. Mini-pilula este mai puţin eficientă decât contraceptivele combinate, în prevenirea apariţiei sarcinii.
Ea reduce sângerările menstruale şi ameliorează crampele abdominale din timpul menstrei, scăzând totodată şi riscul de boală inflamatorie pelvină şi de cancer ovarian sau de endometru. Datorită lipsei conţinutului în estrogeni, mini-pilulele nu prezintă risc de tromboze, ca în cazul pilulelor combinate.
Mini-pilula reprezintă o metodă contraceptivă de elecţie la femeile care alăptează, deoarece nu interferă cu lactaţia şi nu afectează sugarul prin consumul laptelui matern. POP sunt contraindicate în următoarele cazuri: sarcină sau suspiciunea prezenţei unei sarcini, carcinom de sân, sângerări vaginale de cauză necunoscută, hipersensibilitate la unul dintre substanţele conţinute de produsul comercial, tumori hepatice benigne sau maligne, boli hepatice acute. Efectele adverse ale mini-pilulei includ: greaţă, ameţeală, tulburări menstruale, creştere în greutate, efecte androgenice (acnee, hirsutism) şi sensibilitate la nivelul sânilor.
Privitor la riscul de îngrășare, un review sistematic Cochrane a relevat faptul că anticoncepționalele doar cu progesteron (progestin) sunt asociate cu o creștere minoră în greutate, de mai puțin de 2 kg, similară celorlalte pilule contraceptive.