Bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Bolile cu transmitere sexual? (BTS) sau bolile venerice definesc o categorie de boli infectioase care se transmite prin contacte sexuale neprotejate de orice fel (vaginal, physician oral, anal).

Aceste afectiuni au reprezentat o problema a tutror timpurilor, dar au capatat o mai mare amploare o data cu descoperirea virusului HIV (virusul imunodeficientei umane). Cu toate metodele de protectie si tratamentele nou descoperite, prevalenta acestor boli în populatie ramâne crescuta.

Contactul sexual reprezinta singura modalitate de transmitere a acestor boli?

Desi este cea mai frecventa forma de transmitere a acestor boli, contactul sexual neprotejat nu este si singura. Indivizii se pot infecta în urma injectiilor efectuate cu ace nesterile sau a transfuziilor cu sânge infectat. Aceste infectii se pot transmite si pe cale verticala, de la mama la fat, dar si iatrogen (interventii chirurgicale, interventii stomatologice cu instrumentar nesterilizat corect).

Care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala?

Bolile cu transmitere sexuala au etiologii infectioase (bacteriene, virale si parazitare): sancroidul (sancrul moale) - Haemophilus ducrey, sifilisul - Treponema pallidum, gonoreea (blenoragia sau sculamentul) - Neisseria gonorrhoeae, limfogranulomatoza veneriana Nicolas-Favre - Chlamydia trachomatis, donovanoza - Calymmatobacterium granulomatis, uretrita non-gonococica - Ureaplasma urealyticum sau Mycoplasma hominis, infectii stafilococice - Staphylococcus aureus MRSA (meticilino rezistent), hepatita B - HBV (virusul hepatitei B), herpesul - HSV (Herpes simplex virus), HIV - virusul imunodeficientei umane, HPV (Human papilloma virus), molluscum contagiosum - MCV (Molluscum contagiosum virus), sarcomul Kaposi - KSHV (herpesvirusul asociat sarcomului Kaposi), pediculoza pubiana - Phthirius pubis (latei, ca denumire populara), tricomoniaza - Trichomonas vaginalis, candidoza - Candida albicans s.a.

Cele mai frecvente BTS întâlnite sunt: gonoreea, sifilisul, tricomoniaza, candidoza si infectia HIV.

Gonoreea. Se mai numeste si blenoragie sau sculament, în limbajul popular, fiind cauzata de o bacterie, numita Neisseria gonorrhoeae. Afectiunile produse în urma infectiei cu gonococ sunt: uretrite, cervicite, anexite, metrite, prostatite. Perioada de incubatie este de 10-20 zile, iar simptomele apar dupa 10-20 de zile de la contactul infectant: secretie vaginala abundenta de culoare verzuie, dureri abdominale inferioare, dificultati si arsuri la urinare, sângerari între menstre (metroragii), marirea de volum a scrotului, dureri la nivel scrotal. La nou-nascutii pe cale vaginala din mame infectate poate aparea oftalmia gonococica, care netratata duce la orbire. Tratamentul este antibiotic în doza unica, recomandat în urma efectuarii antibiogramei.

Sifilisul (luesul). Este cauzat de o spirocheta, numita Treponema pallidum. Boala are o evolutie lunga, în lipsa tratamentul antibiotic. Dupa perioada de incubatie (10-90 de zile), apare sifilisul primar: o leziune dura (sancru) nedureroasa, localizata cel mai frecvent în regiunea inghinala, ce dispare de la sine dupa 2 saptamâni, fara cicatrici. Sancrul este însotit de adenopatie satelita. Daca în acesata perioada nu este urmat un tratament cu penicilina, infectia va evolua pâna la stadiul secundar. Acesta este caracterizat de prezenta leziunilor maculo-papuloase neulcerative de la nivelul tegumentelor si mucoaselor. Si aceste leziuni se remit spontan, în lipsa unui tratament. Dupa o lunga perioada de timp (ce dureaza uneori pâna la 30 de ani), apare sifilisul tertiar. Leziunile gomotice caracteristice afecteaza mai multe sisteme si organe: sistemul cardiovascular, sistemul nervos central (SNC) - neurosifilis, sistemul osos, viscerele, tegumentele. Al treilea stadiu este foarte grav, în cele mai multe cazuri evoluând cu decesul pacientilor. O alta forma de sifilis este sifilisul congenital, ce apare în urma transmiterii pe verticala, de la o mama infectata la fat. Leziunile sunt grave, acesti pacienti suferind toata viata de pe urma sechelelor acestei infectii. Pentru tratamentul sifilisului, medicamentul de electie este penicilina G. În cazul sifilisului primar, o singura doza administrata injectabil este suficienta. Ca alternativa la penicilina, la pacientii alergici pot fi folosite ceftriaxona sau azitromicina.

Tricomoniaza (tricomonoza). Este o infectie parazitara, produsa de protozoarul Trichomonas vaginalis. Manifestarile clinice apar dupa o perioada de pâna la 6 luni del a infectie: prurit si disconfort vaginal, secretie vaginala abundenta albicioasa, spumoasa, cu miros neplacut, intertrigo, prostatite, epididmite, uretrite, secretie uretrala în faza cronica la barbati (picatura matinala), dispareunie (durere la contactul sexual). Infectia poate fi asimptomatica, mai ales la sexul masculin. Poate cauza infertilitate la barbati. Tratamentul consta în administrarea de tinidazol sau metronidazol, si se va face concomitent si la partenerii sexuali ai individului infectat.

Candidoza. Unii specialisti nu o considera ca facând parte din bolile cu transmitere sexuala, ciuperca (Candida albicans) responsabila de manifestarile clinice fiind un microorganism saprofit ce traieste în organismul uman. Boala apare în urma tratamentelor de lunga durata cu antibiotice sau la pacientii imunodeprimati. Cele mai frecvente simptome sunt: prurit în zona vaginala si vulvara, secretie albicioasa si urât mirositoare, durere în timpul actului sexual. Tratamentul se va face cu antifungice (antimicotice): miconazol, ketoconazol, clotrimazol, fluconazol, caspofungin, voriconazol.

Infectia HIV. Este cea mai grava infectie cu transmitere sexuala. Agentul etiologic este reprezentat de un retrovirus - virusul imunodeficientei umane. În lipsa tratamentului antiretroviral (HAART - highly active antiretroviral terapy), boala evolueaza pâna la SIDA (sindromul deficientei imune dobândite) si deces. Datorita afectarii sistemului imun, apararea organismului împotriva infectiilor va scadea, iar acesti bolnavi sunt predispusi la dezvoltarea a numeroase boli care în mod normal nu afecteaza indivizii sanatosi. Decesul are loc datorita multiplelor infectii dobândite. Momentan nu exista un tratament curativ, dar terapia antiretrovirala este conceputa pentru a asigura pacientilor o viata normala.

Care sunt metodele de prevenire a acestor boli?

Cea mai buna metoda de prevenire a infectiilor cu transmitere sexuala este abstinenta! O metoda eficienta pentru scaderea riscului contactarii infectiilor în timpul contactelor sexuale este folosirea metodelor de protectie, adica a prezervativului. Contraceptivele au doar rolul de a preveni o sarcina nedorita, ele neasigurând prevenirea BTS. Limitarea numarului partenerilor sexuali poate contribui la prevenirea acestor afectiuni.

Analiza sângelui pentru transfuzii, sterilizarea corecta a aparaturii medicale si stomatologice, folosirea acelor si seringilor de unica folosinta sunt la fel de importante în combaterea transmiterii acestor infectii. O metoda de prevenire a transmiterii pe verticala de la mama la fat o reprezinta nasterea prin cezariana, în cazul femeilor infectate.

Bolile cu transmitere sexuala sunt tratabile?

Cele mai multe BTS sunt tratabile, daca sunt depistate precoce si daca tratamentul instituit este cel potrivit. Educarea sanitara a populatiei în scopul consultarii medicului este importanta pentru identificarea bolilor si tratarea acestora în mod corespunzator.

Add comment


Security code
Refresh