Testul Papanicolau

Testul Papanicolau (frotiu papanicolau, citologie cervico-vaginala) este o metoda de examinare a colului uterin. Incidenta cancerului de col uterin a scazut simtitor ca urmare a screeningului cervical cu acest test de citologie. Testul a fost inventat de catre Georgios Papanikolaou si Aurel Babes.

Este o metoda de screening cu sensibilitate si specificitate mari, inventata pentru depistarea modificarilor celulare de la nivelul cervixului uterin. Testul consta în prelevarea de celule de le nivel cervical (endocol si exocol, dar si de la nivelul jonctiunii scuamocilindrice), transportarea lor în mediu lichid (ThinPrep), efectuarea unui frotiu si examinarea microscopica a acestuia. Proba prelevata va fi colorata folosind tehnica Papanicolau. Procedura de prelevare nu este dureroasa, desi unele femei o considera neconfortabila. O indicatie de anormalitate celulara este reprezentata de prezenta koilocitelor (keratinocite mari, cu nucleu picnotic, excentric, înconjurat de un halor clar). Testul Papanicolau trebuie efectuat la cel mult 3 ani de la primul contact sexual, iar dupa vârsta de 30 de ani testarea trebuie facuta anual. În cazul mai multor rezultate negative, testul va fi repetat la intervale mai mari de timp (2-3 ani) pentru persoanele cu vârsta mai mica de 65 ani. În cazul femeilor care au suferit o histerectomie, testul Papanicolau nu este recomandat decât în urmatoarele cazuri: histerectomie subtotala (fara îndepartarea chirurgicala a colului uterin), histerectomie efectuata datorita prezentei cancerului de col uterin sau leziunilor precanceroase, femeia respectiva a fost expusa la DES (diethylstilbesterol) în timpul vietii intrauterine.

În cazul în care testul Papanicolau va evidentia prezenta unor anormalitati celulare, se vor repeta investigatiile în scopul stabilirii unui tratament. De asemenea va fi recomandata si o colposcopie (metoda de investigatie ce presupune utilizarea unui instrument pentru observarea suprafetei cervixului uterin), dar si un test ADN HPV. Testul Papanicolau nu este recomandat în cazul prezentei unor leziuni ale colului uterin, existenta leziunilor reprezentând indicatie pentru biopsie.

Din punct de vedere anatomopatologic, modificarile depistate la testarea citologica sunt descrise dupa sistemul Bethesda:

  • CIS (carcinom in situ);
  • Cancer cervical invaziv;
  • LSIL (Low-grade Scuamous Intraepithelial Lesions) - grad scazut de malignitate;
  • HSIL (High-grade Scuamous Intraepithelial Lesions) - grad crescut de mailignitate;
  • ASCUS/AGUS (Atipical Scuamous/Glandular Cells of Unknown Significance) - modificari celulare sau glandulare cu semnificatie necunoscuta.

Acuratetea rezultatelor obtinute este influentata de mai multi factori: modul de prelevare a celulelor, transportul acestora, conditiile locale cervico-vaginale (perioada menstruala, inflamatii recente etc).

Din nefericire, în prezent în România, cancerul de col uterin (CCU) reprezinta prima cauza de mortalitate a femeilor de vârsta fertila. Implemetarea acestei metode de screening la nivel national ar reduce costurile (costul efectuarii testului este mai mic fata de costurile spitalizarii si tratamentului persoanelor cu CCU) si ar scadea mortalitatea în rândul persoanleor de sex feminin.

Este obligatorie efectuarea testului în conditii sterile, în scopul prevenirii transmiterii iatrogene a BTS-urilor (bolilor cu transmitere sexuala)!

Despre interpretarea rezultatului testului Papanicolau puteți citi aici.

Add comment


Security code
Refresh