EKG în bolile neurologice

O mare parte din consulta?iile neurologice se refer? la patologia vascular?, sildenafil cialis care este legat? ?i de practica de cardiologie.

Astfel, una dintre relațiile evidente dintre cord și creier se referă la patologia cerebro-vasculară. În acest sens, apare întrebarea care este rolul investigațiilor cardiologice în bolile neurologice?

De cele mai multe ori, consultul cardiologic poate stabili cauza unui eveniment vascular cerebral – stroke embolic (prin ateroembolism carotidian sau cardiac), hemoragia cerebrală (declanșată de o creștere tensională) sau encefalopatia hipertensivă.

Pe lângă faptul că poate sugera patologia cardiovasculară cauzală, EKG-ul poate evidenția unele modificări specifice pentru injuria cerebrovasculară acută:

  • hemoragia subarahnoidiană – unde T adânci, negative, supradenivelare de ST (poate mima un infarct miocardia acut)
  • tromboză cerebrală (stroke, AVC ischemic) – interval QT prelungit, undă U, modificări ale frecvenței cardiace
  • hemoragie cerebrală – sub/supradenivelare ST, inversarea undei T (necesitând diagnostic diferențial cu ischemia miocardică)

Modificările repolarizării în aceste sindroame neurologice acute pot adesea preta la confuzie cu un sindrom coronarian acut. Ele apar ca o consecință a eliberării de adrenalină și activării sistemului simpatoadrenergic.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh