Tensiunea arterială în stroke (AVC)

Tensiunea arterial? crescut? este un factor de risc atât pentru accidentele vasculare cerebrale (AVC) ischemice, seek cât ?i pentru cele hemoragice.

Similar infarctului miocardic, nu există o recomandare de consens privind managmentul hipertensiunii arteriale în stroke însă atitudinea generală este de acceptare a unei tensiuni arteriale crescute.

Reducerea tensiunii arteriale cu ajutorul unui sartan (blocant al receptorului de angiotensină) la pacienții cu AVC nu numai că nu a produs beneficii, a fost chiar asociată cu un prognostic mai prost, conform rezultatelor studiului SCAST (Scandinavian Candesartan Acute Stroke Trial) prezentate la International Stroke Conference și publicate în The Lancet.

Rezultatele nu susțin indicația de administrare a medicamentelor hipotensoare în faza acută a accidentului cerebrovascular (primele 7 zile), fie el ischemic sau hemoragic. Scăderea agresivă a tensiunii arteriale în stroke este de multă vreme considerată periculoasă întrucât reduce perfuzia într-un teritoriu și așa prost vascularizat și poate agrava deficitul funcțional. În plus, circulația cerebrală a pacienților cu afectare aterosclerotică cerebrovasculară care ajung să dezvolte un AVC este deja setată pentru a funcționa la presiuni mai mari, prin urmare scăderea brutală ar perturba mecanismele de reglare.

Dintre clasele de antihipertensive trebuie evitate simpatoliticele centrale (care produc sedare și pot interfera cu starea de conștiență a pacientului) și vasodilatatoarele directe (care agravează edemul cerebral).

Comments  

# Muresan Carmen 2011-08-16 08:53
pacientii care au suferit ischemie cerebrala pot calatori cu avionul 2 ore?
Reply | Reply with quote | Quote
# calatorie cu avionul dupa stroke 2011-08-16 11:57
Daca este vorba despre un accident ischemic tranzitor, pacientul poate calatori in siguranta dupa 10 zile daca s-a recuperat complet si medicul neurolog isi da acordul.
Dupa un accident vascular cerebral se recomanda o perioada de asteptare de 2-3 luni pana la efectuarea unei calatorii cu avionul.
Acestea sunt recomandarile britanice.
Cel mai bine este ca pacientul sa fie evaluat de un medic, care stabileste daca este oportuna o calatorie cu avionul sau nu.
Va recomand sa cititi si despre calatoria cu avionul la cardiaci.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh