Pentru a vedea ce semnifica?ie are durerea toracic? atipic?, find întâi trebuie s? l?murim ce este durerea toracic? tipic?.
Durerea toracică tipică se referă la durerea clasică din angina pectorală, care este o durere retrosternală sau precordială ce apare la efort sau echivalente (postprandial, emoții), are caracter de apăsare, greutate, presiune sau constricție (ca o gheară) și se resimte pe o suprafață mai mare, iradiază în umărul și brațul stâng (mai rar în mandibulă și epigastru) și se ameliorează la repaus sau administrarea sublinguală de nitroglicerină. Remarcăm că durerea anginoasă se afirmă pe baza a 4 caracteristici – localizare, relația cu efortul, caracterul, factorii agravanți/de ameliorare.
Durerea toracică atipică este acea durere toracică anterioară care îndeplinește cel mult 3 din cele 4 criterii, având fie localizare, fie caracter, fie factori precipitanți/de ameliorare neobișnuiți: caracter pozițional (se modifică cu poziția), pleuritic, pulsatil, lancinant sau ca o înțepătură, sensibilitate la apăsare, răspuns variabil la nitroglicerină, nu este predictibilă.
Ea poate sugera o angină atipică sau o cauză noncardiacă de durere (tulburări de motilitate esofagiană – linked angina, durere de perete toracic, afecțiuni pleuropulmonare, durere de sâni, nevralgie intercostală). Femeile sunt mai predispuse să acuze durere toracică atipică decât bărbații. Durerea care îndeplinește cel mult 1 criteriu din cele 4 este o durere necoronariană.
Durerea toracică atipică nu trebuie trecută cu vederea, ci trebuie investigată pentru excluderea unei cauze cardiace (EKG, enzime de necroză miocardică, test de efort, uneori chiar coronarografie). Mai mult, chiar și unele cauze noncardiace de durere toracică pot reprezenta o urgență medicală – embolie pulmonară, pneumotorax, tumori toracice sau anevrism de aortă.