Testul de efort EKG

Testul de efort EKG evalueaz? capacitatea de adaptare a cordului în timpul efortului fizic ?i este indicat la pacien?ii cu angin? pectoral? stabil?, illness valvulopatii, dup? infarct miocardic sau dup? angioplastie coronarian?.

El compară vascularizația cordului în repaus cu cea din timpul solicitării fizice, încercând să stabilească toleranța și funcționalitatea cardiacă la efort. Testul constă în efectuarea unui efort fizic standard (mers pe bicicletă sau covor rulant după un anumit protocol) până la atingerea unei frecvențe cardiace egală cu 220-vârsta pacientului – test de efort maximal; atunci când se atinge doar 80% din frecvența maximală testul este submaximal. Dacă nu s-a atins nici măcar 80% din frecvența cardiacă țintă, testul este neconcludent. Nivelul de stress mecanic se crește progresiv pe durata testului, prin ajustarea dificultății și vitezei.

Pregătire și reacții adverse

Pacientul va fi îmbrăcat într-o ținută lejeră (sport) pentru a putea desfășura efortul fizic (alergat pe bandă, pedalat la bicicletă) cât mai ușor. Pentru a avea acces venos în eventualitatea unor incidente, se va monta o branulă înaintea începerii testului. În cazul studiilor imagistice nucleare cu radiotrasori repetarea frecventă a testului poartă un risc minor de cancer.

Pe durata testului pot apărea palpitații, durere toracică, dispnee, cefalee, greață sau oboseală. Adenozina și dipiridamolul pot da hipotensiune ușoară. Pentru a minimiza riscul de greață și vărsături se recomandă să nu se consume apă sau alimente cu 3 ore înaintea testului de efort. Consumul de cofeină (cola, cafea, ceai negru) este restricționat cu 24 ore anterior farmafelicidad.com. Fumatul trebuie și el evitat în orele dinaintea procedurii. Pentru a preveni crampele musculare pacientul va fi sfătuit să facă câteva exerciții de încălzire în ziua precendentă testului.

Interpretarea testului de efort

Pe durata testului pacientul este monitorizat EKG și se urmărește apariția semnelor de ischemie, prezența aritmiilor și reacția tensiunii arteriale. Testul este considerat pozitiv dacă apar:

  • durere anginoasă
  • modificări de fază terminală – supradenivelare ST peste 1 mm, undă T negativă
  • tulburări de ritm sau conducere – aritmii ventriculare maligne, blocuri atrioventriculare

Apariția durerii, a modificărilor electrice (ischemie, aritmie) sau tensionale (fie scădere – expresie a insuficienței ventriculare stângi, fie creștere) impun oprirea probei de efort. Un test pozitiv este indicator de cardiopatie ischemică.

Un test de efort ECG intens pozitiv (supradenivelare ST peste 2-3 mm, scădere mare a tensiunii arteriale, angină prelungită după oprirea efortului) indică leziuni critice (de trunchi de coronară stângă, arteră descendentă anterioară sau circumflexă în segmentul proximal) și deci o cantitate mare de miocard la risc, următorul pas fiind coronarografie de urgență.

Contraindicații

Testul de stress este contraindicat în caz de bloc major de ramură stângă, infarct miocardic în ultimele 48 ore, aritmie semnificativă hemodinamic, hipertensiune arterială necontrolată, insuficiență ventriculară stângă, angină instabilă, boală multicoronariană cu risc major de declanșare a unui infarct, disecție de aortă, embolie pulmonară, pericardită sau afecțiuni care limitează capacitatea de efort – boli pulmonare obstructive, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, stenoză aortică severă.

Valoare diagnostică

Testul de efort este recomandat ca investigație de elecție la pacienții cu risc cardiovascular moderat, însă are o valoare limitată în evaluarea încărcării aterosclerotice globale a circulației coronariene și în predicția unui viitor eveniment coronarian. Testul de efort pe bicicletă are o sensibilitate de 67% și o specificitate de 70%, iar cel pe covor rulant de 81%, respectiv 85-95%. Actualmente există alte teste cu acuratețe mai mare în identificarea bolii coronariene înainte de a deveni simptomatică: scorul de calciu, ecografie intracoronariană, profilul lipoproteinelor, Hs-CRP, homocisteina.

Forme particulare

În afara efortului fizic, testul de stress poate fi realizat și în condiții de provocare medicamentoasă – după administrare intravenoasă de dobutamină, dipiridamol sau adenozină.

Atunci când se dorește evidențierea cu acuratețe a modificărilor regionale ale fluxului coronarian în condiții de stressse efectuează o scintigrafie miocardică de perfuzie, care presupune injectarea unui radiotrasor (Tc-99 sestamibi sau Tl-201) și realizarea de fotografii ale circulației coronariene încărcate cu radioizotop cu ajutorul unei gamma camere. Imagistica nucleară de perfuzie poate fi realizată în condiții de stress fizic sau farmacologic. Pe lângă cardiolog, testul necesită și prezența unui specialist de medicină nucleară.

O formă particulară de test de stress EKG este testul de provocare cu ergonovină, care se folosește pentru diagnosticul anginei vasospastice Prinzmetal.

Add comment


Security code
Refresh