Screeningul prin mamografie, sub semnul întrebării

Efectul screeningului cancerului de sân prin mamografie asupra mortalit??ii este mai mic decât se credea, stuff ask iar num?rul rezultatelor fals-pozitive ?i iradierea nu sunt de neglijat, ask conform unei metaanalize Cochrane.

Astfel, mamografia a produs o reducere cu 15% a mortalității prin cancer de sân, care corespunde unei reduceri absolute a riscului de 0.05% (fără a produce efecte semnificative statistic asupra mortalității prin cancer sau mortalității generale). Screeningul prin mamografie a fost asociat și cu o rată de 30% de supradiagnosticare și supratratare, respectiv  o creștere absolută a riscului de 0.5%. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare 2000 femei invitate la screening timp de 10 ani, se salvează viața uneia dintre ele dar 10 femei sănătoase vor fi tratate pentru cancer fără a fi necesar; în plus, alte 200 femei vor fi supuse unui stress inutil și iradierii prin investigații suplimentare din cauza rezultatelor fals-pozitive. Pentru o informare corectă a femeilor cu privire la beneficiile și riscului mamografiei, cercetătorii au realizat un pliant educațional pentru populația generală care este disponibil aici.

Așadar, o metodă de screening foarte lăudată este pusă acum sub semnul întrebării. Actualmente există deja o controversă în ceea ce privește vârsta începerii și frecvența screeningul prin mamografie: US Preventive Task propune screening de la 50 ani o dată la 2 ani, iar ACR (American College of Radiology) de la 40 ani, o dată pe an.

Update

Un nou studiu publicat în BMJ arată că reducerea mortalității prin cancer de sân nu este datorată screeningului ci îmbunătățirii tratamentului.

Lipsa de beneficii a screeninglui prin mamografie este susținută și de un raport publicat în Journal of the Royal Society of Medicine și citat de DailyMail, care arată că scăderea mortalității prin cancer de sân se datorează progreselor în ceea ce privește tratamentul, informarea femeilor cu privire la această boală și autoexaminarea periodică.

După americani, canadienii fac și ei un pas înapoi în screeningul prin mamografie, recomandându-l o dată la 2 ani doar după vârsta de 50 ani. (BMJ)

Cu toate acestea, deocamdată nu se poate formula o nouă recomandare privind screeningul prin mamografie. În plus, introducerea echipamentelor de mamografie 3D, cu emisie de pozitroni sau cu substanță de contrast ar putea aduce o creștere a acurateței diagnostice.

Update

Ianuarie 2014: Un studiu canadian care a inclus aproape 90000 femei urmărite pe durata a 25 ani a concluzionat că screeningul mamografic anual nu reduce mortalitatea prin cancer de sân mai mult decât controlul clinic periodic. În plus, pentru fiecare 424 femei care au efectuat mamografie de screening, 1 femeie a fost fals-depistată ca având cancer de sân. Studiul a fost publicat în British Medical Journal (BMJ).

Referințe: Breast-Cancer Screening, NEJM

Add comment


Security code
Refresh