Boala Crohn

Boala Crohn este o boal? inflamatorie a tractului digestiv, sickness putând afecta orice segment de la cavitatea bucal? la anus.

Localizarea predilectă a bolii este la nivel intestinal si se manifestă prin dureri abdominale, diaree (uneori sangvinolentă), vărsături, pierdere ponderală. Boala Crohn poate da complicatii extradigestive precum rash cutanat, artrită sau inflamatii oculare. Iniţial Crohn a descris boala ca o inflamatie a ileonului terminal, de aceea mai este numită si ileită regională sau enterită regională. Caracteristic bolii Crohn este afectarea segmentară, astfel încât zone sănătoase alterează cu zone afectate („leziuni în pietre de pavaj”). Pacientii cu boală Crohn prezintă risc de a dezvolta cancer de colon, dar riscul este mai redus faţă de cei care suferă de colită ulcerativă.

Localizare a leziunilor: ileocolică – 50%, ileală – 30%, colică – 20%. În evolutie boala Crohn poate asocia stenoze, ulceratii, penetratii cu fistule si inflamatie cronică.

Incidență. Cauze

Boala Crohn este considerată o boală autoimună care se transmite genetic. Există o afectare egală a celor 2 sexe. Fumătorii prezintă un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta boala Crohn. Incidenta este de aproximativ 20:100.000 persoane. Boala apare în special la tinerii de 15-25 ani si la adultii de 50-60.

Cauza bolii este încă obscură. Au fost luati în considerare factori de mediu si factori genetici privind patogeneza bolii.

Patologie

Morfopatologic, peretele intestinal este edematiat si la nivelul său se pot observa ulceratii. Apare o inflamatie granulomatoasă nespecifică cu celule gigante, celule epiteloide si o coroană de limfocite (lipseste necroza cazeoasă centrală, caracteristică tuberculozei intestinale). Afectarea este transmurală (implicând deci si seroasa), astfel încât pacientii pot avea si semne de peritonită. La nivelul mucoasei se poate observa un infiltrat limfoplasmocitar difuz cu hiperplazia foliculilor limfoizi. Microscopia poate de asemenea releva leziuni mucosale cronice cu atrofie de vilozităti, cripte anormale si metaplazie cu celule Paneth.

Semne și simptome

Boala are o evolutie episodică, cu perioade de remisie sau acalmie si perioade de exacerbarea acută.

  • simptome digestive: durere abdominală, crampe, diaree (uneori sanguinolentă, mai rar ca decât în colita ulcerativă), greată și vărsături, flatulență, ocluzie intestinală, malabsorbtie, prurit si durere perianală (în caz de fistule sau abcese), incontinentă fecală (dacă există leziuni perianale), odinofagie (în caz de afectare esofagiană).
  • simptome sistemice: retard în crestere la copii, febră, pierdere ponderală.
  • simptome extradigestive: uveită, fotofobie, episclerită, spondilartropatie seronegativă (artrită, entesită), spondilită anchilozantă, sacroileită, tulburări endocrine, eritem nodos, pioderma gangrenosum, paniculită, anemie hemolitică autoimună, hippocratism digitounghial, osteoporoză, complicatii neurologice (convulsii, accident vascular, miopatie, neuropatie periferică, cefalee, depresie).

Diagnostic

Diagnosticul poate fi dificil, fiind necesare mai multe teste pentru confirmare.

  • colonoscopie cu biopsie
  • capsula endoscopică
  • tranzit intestinal baritat
  • endoscopie digestivă superioară (dacă se suspicionează leziuni în tractul digestiv superior)
  • CT, RMN
  • teste sangvine: anemie datorită sângerărilor în scaun sau deficitului de vitamină B12 (absorbtia sa se realizează la nivelul ileonului), VSH si proteină C reactivă crescute
  • dozare ANCA, ASCA

Diagnostic diferențial

Se face cu alte forme de colită și în particular colita ulcerativă (rectocolita ulcerohemoragică).

Tratament

Nu există tratament curativ pentru boala Crohn. Terapia are ca si tintă inducerea remisiei, prevenirea recăderilor si ameliorarea simptomelor.

În episoadele acute se administrează antibiotice pentru tratarea posibilelor infectii si antiinflamatorii pentru reducerea inflamatiei (AINS sau corticosteroizi). În anumite cazuri se poate apela si la imunosupresoare.

Pacientii cu boală Crohn trebuie să adopte si un stil de viată sănătos si echilibrat: renuntare la fumat, dietă adecvată, hidratare corespunzătoare.

Tratamentul chirurgical se impune atunci când apar obstructii partiale sau totale ale tractului intestinal.

Complicații

  • sindromul de intestin scurt – poate apărea ca urmare a exciziei unei portiuni mari de intestin si se manifestă prin diaree, balonare, crampe si pirozis
  • ocluzie intestinală, fistule, abcese, hemoragii
  • cancer colonic
  • malabsorbtie
  • medicamentele pentru boala Crohn pot fi contraindicate în sarcină si pot afecta numărul spermatozoizilor

Detalii despre complicațiile bolii Crohn puteți citi aici.

Prognostic

Boala Crohn este o boală cronică pentru care nu există actualmente vindecare. Dacă se instituie un tratament adecvat, pacientii pot avea o viată normală.

Add comment


Security code
Refresh