Aspirina la pacienții cardiaci

Folosit? ca antiinflamator, advice analgezic ?i antipiretic, online ca antiagregant pentru prevenirea riscului de evenimente trombotice arteriale (infarct miocardic, capsule stroke) ?i venoase (tromboembolism venos) ?i dovedit? a fi util? în preven?ia cancerului colorectal, aspirina pare s? fie un adev?rat panaceu universal.

Fiind ieftină și accesibilă fără prescripție medicală, există persoane care iau aspirină în scop preventiv chiar dacă nu le-a fost recomandată de către medic.

La pacienții cardiaci, tratamentul cronic cu aspirină în doză antiagregantă este esențial pentru prevenția accidentelor coronariene. În contextul în care întreruperea terapiei antiagregante s-a dovedit a precipita apariția unei tromboze de stent, un studiu apărut în BMJ a arătat că pacienții cu antecedente de evenimente coronariene care întrerup tratamentul cu aspirină se expun unui risc crescut de infarct miocardic, cu 63% mai mare față de cei care continuă tratamentul. Mesajul studiului este că pacienții cardiaci antiagregați cu aspirină nu trebuie să întrerupă medicația antiagregantă decât la recomandarea medicului.

Pe lângă complianța redusă a pacienților, unul dintre principalele motive de renunțare la terapia antiagregantă este apariția unui eveniment hemoragic: sângerare la locul de acces vascular, sângerare intracraniană sau sângerare digestivă. În stabilirea unui echilibru între riscul de sângerare și cel de tromboză este important de anticipat care pacienți sunt expuși unui risc hemoragic mai mare, pentru stabilirea de măsuri terapeutice pentru prevenirea sângerării: fie renunțarea la aspirină și continuarea cu un singur antiagregant, fie completarea cu un medicament de protecție gastrică (aici existând controverse privind interacțiunea antisecretoriilor gastrice cu clopidogrel). Pe piață există și combinația aspirină cardio + pansament gastric, care asigură astfel cardioprevenția cu gastroprotecție.

Add comment


Security code
Refresh