Dubla terapie antiplachetară (aspirină + clopidogrel) este recomandarea standard pentru pacienții cu coronaropatie care beneficiază de angioplastie cu stent.
Întreruperea prematură a terapiei antiagregante poate precipita apariția unei tromboze de stent, în special la cei la care s-a implantat un stent farmacologic activ (DES). Substanța medicamentoasă care căptușește stentul previne proliferarea neointimală și restenozarea arterei coronare (ceea ce face ca stenturile DES să fie superioare celor metalice), însă există posibilitatea unei endotelizări întârziate (care expune stenturile DES unui risc mai mare de tromboză în condițiile întreruperii terapiei antiplachetare). Întrucât riscul de tromboză intrastent este mai mare în primele ore ale dimineții, s-a pus problema dacă nu ar fi mai bine ca antiagregantele să fie administrate seara și nu dimineața.
Riscul de ”înfundare” a stentului este foarte mare dacă se întrerupe terapia antiplachetară înainte de 12 luni de la intervenția coronariană percutană. Cauzele întreruperii sunt cel mai adesea decizia pacientului, apariția unor sângerări sau efectuarea unei proceduri invazive.
O posibilă soluție pentru această problemă o reprezintă stenturile bioabsorbabile, care au o rată scăzută de restenozare și nu mai necesită terapie antiplachetară cronică.
Referințe:
- Stent thrombosis: definitions, mechanisms and prevention
- Thrombosis After Stent Implantation: How Much of a Problem Is There?
- Background, Incidence, and Predictors of Antiplatelet Therapy Discontinuation
- foto: radiographics.rsna.org