INR (international normalized ratio) reprezinta o analiza care exploreaza capacitatea de coagulare a sângelui unui pacient.
Calculul INR este derivat din timpul de protrombină (timpul Quick, valori normale 12-15 secunde), care reprezintă timpul de coagulare a unei plasme sărace în trombocite la adaos de calciu și tromboplastină tisulară (reactiv care determină coagularea sângelui). Deoarece s-a constatat că există o mare variabilitate în valoarea timpului de protrombină în funcție de calitatea tromboplastinei tisulare folosită în laborator, s-a căutat standardizarea acestui test de coagulare pentru a putea fi formulate ghiduri și recomandări privind terapia anticoagulantă. Astfel, INR reprezintă valoarea indicelui de protrombină (raportul dintre timpul de protrombină al pacientului și timpul de protrombină normal) ridicat la puterea ISI (international sensitivity index) – indice standardizat internațional care este atribuit tromboplastinei tisulare folosite pentru determinarea timpului de protrombină.
Valori normale, scăzute sau crescute. Interpretarea INR
În mod normal, valoarea INR este 1 (0.8-1.2). Cu cât este mai mare valoarea INR, coagularea sângelui se face mai greu. Determinarea INR este folosită pentru monitorizarea tratamentului anticoagulant – dacă este administrat în scop profilactic ținta este de 2-3, iar dacă este administrat în scop terapeutic ținta este de 2.5-4.
La pacientul aflat sub tratament anticoagulant oral (warfarină sau acenocumarol – Trombostop, Sintrom), monitorizarea se face astfel:
- la inițierea tratamentului și pentru stabilirea dozei de întreținere se fac determinări la fiecare 1-2 zile, cu pacientul spitalizat
- ulterior se dozează INR la 2 săptămâni în prima lună (pentru a verifica dacă doza de întreținere este potrivită și nu realizează o stare de hipo/hipercoagulabilitate)
- apoi determinări lunare
Pacienții aflați sub tratament anticoagulant oral trebuie informați cu privire la multiplele interacțiuni medicamentoase și alimentare pe care le pot avea medicamentele din această clasă. Totodată, medicul trebuie să sublinieze necesitatea determinării lunare a INR pentru că supradoza de anticoagulante poate determina fenomene hemoragipare (echimoze, purpură, epistaxis, gingivoragii, hematurie, hemoptizie, hemoragie digestive, hemoragie cerebrală).
Noile anticoagulante (dabigatran/Pradaxa, Apixaban/Eliquis, rivaroxaban/Xarelto) nu necesită monitorizare prin INR.
Comments
Quoting Cristina MOLDOVAN:
Sintromul fara Zirfos nu are nici un efect.
Tatalui meu i-a fost recomandat sintrom pe care l-a si luat cam un an. Dupa acest an l-a inlocuit cu mare succes cu ulei de in o lingura dimineata si ulei de dovleac o lingura seara. Au trecut 7 luni de cand isi administreaza aceste uleiuri iar inr-ul a fost perfect adik in limite normale in tot acest timp. Si-l verifica o data la 2 saptamani asa cum ii ceream eu. In prezent i-am recomandat sa faca o pauza in administrarea acestor uleiiuri ca sa nu se obisnuiasca organismul cu ele si sa nu mai raspunda apoi la tratament si i-am inlocuit uleiurile cu extract de sanger de la plant extrakt si ulei de canepa cu usturoi. Nu fac reclama nici la produse, nici la firma dar e pacat sa va omorati rinichii etc luand sintrom, cand e clar ca se poate si altfel. Nu sunt doctor, sunt si eu pacienta pe viata la randul meu cu alte probleme medicale. Din cauza acestor probleme am devenit pasionata de terapii alternative si m-am facut nutritionist. Asa am reusit sa imi ajut tatal. Eu am dat cantitatile de uleiuri pe care el le foloseste. Dar dupa caz acestea se pot creste, nu mai mult de 3 linguri pe zi sau se pot scadea. Sper sa incercati. Doamne ajuta!
Sincera admiratie pentru "lupta" d-voastra.
Quoting vlad florentina:
Quoting vlad florentina:
Bună seara!
În primul rând, vă recomand să vă adresați unui medic specialist întrucât sfaturile de pe net pot fi înșelătoare.
Pentru că sunt sigură că dacă nu ați consultat încă un medic a fost pentru un motiv întemeiat și o veți face în curând și pentru că știu ce înseamnă să ai nevoie disperată de un sfat și nimeni să nu te ajute, îmi permit să vă ofer o scurtă informație.
Unui membru al familiei mele care ia tratament cu anticoagulante, așa cum este trombostop, i-a fost recomandat să mențină o valoare a inr-ului între 2 și 2.5. Aceasta ar fi, se pare valoarea normală.
Repet, vă rog să consultați un medic specialist pentru problema dumneavoastră.
Până atunci vă doresc multă sănătate și numai bine!
Doamne ajută!
As dori sa ma ajutati cu un raspuns. Am appt-ul 16,9 sec. Am motive de ingrijorare? Multumesc
Sunt operata de anevrism aortic ascendent.am facut tratament cu Sintrom un an de zile.La controlul de la un an dupa operatie mi s- a intrerupt Sintromul(ce m-a bucurat fffff mult).Am facut pt.mine un INR dupa trei saptamani de cand am intrerupt Sintromul si mi- a iesit 1.este bine?Acum am tratament cu aspirina cardio si betaloc. Mentionez ca dimineata ,pe stomacul gol beau ceai de ghimbir cu lamaie si inghit cate un catel de usturoi.Este bine pentru inima si pt. Diagnoscticul meu?anevrism aortic ascendent.Va multumesc mult.
Deocamdată mi s-a prescris Pradaxa, care nu necesită această analiză, dar prețul este foarte mare.
de atunci ia sintrom
la o doza de in sfert tb si urmatoarea zi o jumatate are inr 1.67... e valoarea buna ?
in plus pot sa mai adaug ca ii apar totusi echimoze pe ici-colo
culoare urina si fecale normale
Timp Quick -rezultat 53,6 interval 9,8 - 12,2
Activitate de
protrombina -rezultat 15,0 interval 82 - 126
INR - rezultat 4,44 interval 0,86 - 1,14
Este al doilea INR pe care il fac si mi-a iesit asemanator. Am TQ 19% (10,5-14,5%), activ. protrombina 60,1% (80-100%) si INR 1,38 % (0,8-1,2%).
Ce riscuri sunt pentru o viitoare sarcina?
Va rog frumos sa imi spuneti parearea dvs.
Multumesc!
Daca sunteti sub tratament acestea trebuie evitate.
Ia tratament cu Sintrom de 3 zile (a avut INR 1). Va rugam sa ne ajutati cu o interpretare mai pe intelesul nostru a celor de mai sus - rezultatele le-am luat de pe internet astazi nu avem cu cine sa ne consultam.
Va multumim.
Intrebarea este ce au declansat problemele de sanatate si ce trebuie facut pentru a reface organismul. Problemele cu circulatia sangelui si cu inima sunt declasate de mai multi factori, dintre care stresul, consumul indelungat de grasimi animale si de sare. Daca se inlatura cele de mai sus problemele nu se mai agraveaza. Pentru refacerea circulatiei sangelui sunt mai multe posibilitati. Ceaiul de brusture si de papadie pe langa ca ajuta la reglarea tensiunii si colesterolului au si efecte benefice asupra ficatului si bilei. Sapunarita, stevia, leurda si urzica sunt alte plante foarte bune pentru astfel de afectiuni.
mama mea are inr 7.92 a intrerupt tratamentul cu sintrom de 2 zile (lua 1/4 pe zi)cum sa faca ?
Cu multumiri anticipate,
DitStrommer
-PT......52,4/s
AP......18,5%
INR......3,75 (tinta 2-3)
Fata de rezultatele de mai sus ,va rog sa-mi dati un sfat. Multumesc
1 zi 1/2 pastila
1 zi 1pastila.
Am avut probleme medicale si am fost dusa cu salvarea la UPU.Mi-au facut INR si era 2,,28.Atunci cardiologul mi-a recomandat cate 1 pastila/zi.
Dupa o saptamana am repetat INR si aveam 7,2.
Ce sa ma fac?
de familie m-ia recomandat sa fac INR.Va rog sa-mi
spuneti daca este in regula? va multumesc.
Pe langa INR (coagulograma) ar fi bine sa faceti si o hemograma, pentru a vedea care este numarul trombocitelor.
Sotul meu, in varsta de 63 ani, este in tratament de cativa ani, in urma unei hemoragii, pentru fibrilatii iar acum a avut din nou hemoragie nazala destul de puternica iar la internare avea INR 0,9.
La externare INR era 1,27, ce sfat ne dati.
Pentru incadrarea INR in tinta terapeutica e nevoie de ajustari ale dozei, in special la inceputul tratamentului, si de atentie in ceea ce priveste interactiunile medicamentoase si alimentare ale sintromului. Sanatate!
Mi-am facut analizele si am urmatorarle rezultate
timp Quick 14.9
activitate protrombina 67
INR 1.27
As vrea sa stiu si eu ce inseamna acestea. Mentionez ca nu iau niciun medicament.
Am un baietel de 14 ani, care in 19 ianuarie a avut o apendicectomie. analizele nu erau perfecte. ma refer la Coagulograma. >INR-1,18 si PT-16.0. Toate analizele buna inclusiv si coagulograma. In Februarie analizele se modifica. PT 14,9,INR-1,15, si APP 80.Dupa operatie copilul imi spune ca nu se simte bn, adica, stari de ameteala, fotofobie, varsaturi, dureri lombare in zona rinichiului stg si durere in fosa iliaca stg. Am consultat din nou chirurgul si mi.a relatat ca este in regula din punct de vedere chirurgical. Am consultat si ortopedul si ca raspuns avem. CIFO-SCOLIOZA. Am facut recuperare cu greu pt ca aveam ameteli in Ortostatism.
Aceasta coagulograma nu ma satisface si imi pun urmatoarea intrebare.
Sa aibe copilul meu probleme de coagulare la aceasta varsta? are legatura cu operatia in sine? In Aprilie repet analizele si constat ca am o crestere mai mare decat pina acum la coagulograma:IN R - 1,24,PT- 16,3. APP-69
Am facut si un acid uric care are valoare mare. 7,37mg|dl
Va rog din suflet spuneti.mi ce se intampla si ce medic ar trebui sa.l vada inafara de pediatru?
Va multumesc
Am o intrebare referitor la timpul de coagulare crescut. Toate analizele au iesit bine mai putin coagularea. PT-FIB 16.6 (11.8-15.1); Activity 51 (70-142); INR 1.46 (0.81-1.30). Mentionez ca nu iau nici un fel de tratament, dar am dureri in zona ficatului, stari de oboseala si greata. Intrebarea mea este daca poate fi ceva grav sau este vorba doar de stres si oboseala.
Multumesc
PROBA:
TQ................... 11,2 "
IQ................... 95 %
INR.................. 1,03
MARTOR:
TQ................... 10,9 "
IQ................... 100 %
INR.................. 1,00
Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti va rog daca aceste rezultate sunt periculoase avand in vedere ca sunt gravida.
Ce poate insemna un nivel de 1,34 INR la o fetita de 6 ani?
Poate fi vorba despre interactiuni medicamentoase sau alimentare - detalii puteti citi aici. Nu ati introdus recent niciun medicament nou in schema dvs de tratament? INR-ul de 8 semnifica supradozaj si trebuie sa va adresati urgent medicului dvs cardiolog, trebuie vazut daca e real sau daca au existat ceva interactiuni care au scazut capacitatea de coagulare a sangelui. Sanatate!
Tatal meu a suferit o interventie chirurgicala pentru inlocuire valva aortica ( mecanica) si din acest motiv ia sintrom. La ultimele analize INR a fost 1.2 insa hemoglobina a scazut la 10.1 fata de 12.9 cu cat a iesit din spital iar hematocritul 31.6 fata de 38.3 la iesirea din spital. Cel mai tare m-a ingrijorat valoarea trombocitelor 23.910 mm3; in spital nu a facut o astfel de analiza asa ca nu ma pot raporta decat la intervalul de normalitate unde valoarea minima este 150.000. Va rog frumos sa-mi spuneti daca acest lucru este normal si trebuie facut pentru a indrepta lucrurile. Am citi ca sintrom conduce la trombocitopenie dar mi se pare o valoare mult prea mica 24.000 pentru a fi cauzata doar de administrarea sintrom.
Va multumesc.
Ar fi bine sa faceti acum o hemograma cu frotiu sa nu cumva sa fie trombocite aglutinate sau macrotrombocite , ceea ce ar duce la un numar fals scazut de trombocite. Daca intr-adevar trombocitele sunt mici, este nevoie de investigatii suplimentare si de comparat cu determinari anterioare.
Anemia usoara poate fi din cauza unor sangerari oculte in cadrul tratamentului anticoagulant cu sintrom.
Iar INR-ul nu este in tinta terapeutica pentru un pacient protezat valvular.
Sanatate!
"Trombocitopenie, lipsa aglutinarii trombocitelor, Anizocitoza, cu usoara macrocitoza, normocromie" De asemenea colesterolul HDL este 11mg/100ml (risc crescut pentru boli cardiovasculare ) iar celalalt este in limite.Intradev ar tinta pentru Inr este 2-3 dupa cum am fost atentionati de medic insa miercuri suntem programati pentru o noua consultatie si cred ca atunci dansul poate lua o hotarare. De fapt doza de sintrom i-a fost ajustata de curand la jumatate pentru ca INR-ul iesise peste 5 (joi 31 mai 2012). Daca aceste noi informatii va ajuta sa va formulati o parere mai clara va rog sa imi traduceti si mie cum stau lucrurile. Eu sunt foarte ingrijorata de valaorea trombocitelor si de cea a colesterolului dar numai un specialist poate interpreta in ansamblu aceste informatii. Va multumesc foarte mult.
INR-ul de 1.36 arata ca anticoagulantul este subdozat (atentie insa sa nu existe vreo interactiune cu vreun medicament sau aliment). Ajustarea dozei pana la atingerea valorii dorite a INR se face de obicei in spital, sub supraveghere medicala si cu dozarea zilnica a INR. Adresati-va medicului de familie pentru reglarea dozei de Sintrom astfel incat sa ajungeti in intervalul terapeutic de 2-3. Numai bine!
As avea o intrebare, pentru cei care iau sintrom care ar fi indicatiile alimentare si care sunt medicamentele care interactioneaza cu sintromul ?
Mama mea ia sintrom in scop terapeutic pentru insuficienta cardiaca in fibrilatie .
Valoarea INR din 10.01.2012 este de 3, 41 , crescuta fata de 1,4 din 24.11.2011.
Va trebui sa o repetam ?
Daca nu a existat o modificare a dozei de anticoagulant intre datele mentionate, fluctuatiile INR pot fi cauzate tocmai de interactiuni medicamentoase sau alimentare. Astfel de interactiuni sunt destul de importante, am vazut pacienti tratati cu Sintrom care de la un tratament cu norfloxacin pentru o infectie urinara au facut hemoragie digestiva.
Detalii gasiti in articolul despre Interactiuni alimentare si medicamentoase ale anticoagulantelor.
Sanatate!
Alimentele bogate in vitamina K pot scadea eficienta anticoagulantel or de acest tip, ducand la valori scazute ale INR.
In hemofilie exista un deficit de factor 8 al coagularii (care actioneaza pe calea intrinseca a coagularii).
INR-ul exploreaza calea extrinseca si comuna a coagularii si nu depinde de concentratia de factor 8. Din acest motiv, INR-ul este normal la persoanele cu hemofilie.
Coagularea la persoanele cu hemofilie se evalueaza prin alte teste decat INR.
Tratament Vesel due 2tb -zi,aspenter 1tb-zi.
Cele 2 medicamente pe care le luati au tocmai rolul de a "subtia" sangele, adica de a reduce riscul formarii de cheaguri in vasele de sange. Ele nu necesita insa monitorizare prin INR, test de coagulare care este necesar doar in cazul tratamentului anticoagulant (cu sintrom, trombostop).
Daca la repetarea INR-ului valoarea este in scadere, adresati-va medicului hematolog pentru oportunitatea instituirii tratamentului anticoagulant (decizia inceperii acestui tratament depinzand si de contextul clinic - daca ati avut vreun episod de tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, infarct sau accident cerebral vascular sau daca aveti istoric familial de astfel de evenimente trombotice arteriale sau venoase). Intre timp trebuie evitati factorii de risc pentru tromboza venoasa si arteriala (fumat, contraceptive orale, obezitate). Numai bine!
Cred ca valorile INR au fost 0.93 si 0.75. Ele indica faptul ca sangele dvs are tendinta sa coaguleze mai usor (ceea ce se poate traduce printr-un risc de formare de cheaguri de sange).
Aspenter si Vessel Due nu influenteaza valoarea INR. Pentru ce afectiune luati aceste doua medicamente?
daca nu luati niciun medicament si sunteti sanatoasa poate ar fi bine sa repetati analiza.