Ziua Mondială a Diabetului

Pe 14 noiembrie marc?m Ziua Mondial? a Diabetului, viagra o zi dedicat? inform?rii despre o boal? care afecteaz? peste 350 milioane de persoane la nivel mondial.

Pandemia de diabet este în continuă creștere, estimându-se că numărul diabeticilor se va dubla până în 2030.

Diabetul poate fi ușor diagnosticat prin determinarea glucozei în sânge (glicemie), iar tratamentele actuale alături de o dietă și un program de exercițiu fizic pot asigura un control bun al bolii.

Din 1991, evenimentul este organizat sub egida Federației Internaționale de Diabet (IDF) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tema evenimentului pentru perioada 2009-2013 este Prevenirea și Educația în diabet.

România are o contribuție specială în diabetologie, prin savantul Nicolae Paulescu, care a descoperit insulina. În 1921, Paulescu a publicat în revista Archives Internationales de Physiologie descoperirea principiului antidiabetic din pancreas, pe care l-a denumit pancreină. Premiul Nobel a fost acordat însă cercetătorilor canadieni Fr. Grant Banting și Ch. Herbert Best, deși aceștia au publicat descoperirea insulinei (noua denumire dată principiului activ din pancreas) cu 10 luni mai târziu decât Paulescu. Comitetul Nobel a recunoscut în 1969 prioritatea lui Paulescu în descoperirea insulinei, în urma unei campanii susținute de fiziologul scoțian Ian Murray.

Citește mai multe despre:

Add comment


Security code
Refresh