Prevenirea hipoglicemiei la diabetici

Hipoglicemia reprezinta scaderea glicemiei sub 60 mg/dl si poate aparea la pacientii diabetici, ca o complicatie a tratamentului sau a nerespectarii regimului alimentar.

Iată câteva sfaturi pentru prevenirea hipoglicemiei la diabetici:

  • administrarea medicației antidiabetice strict după prescripția medicului diabetolog
  • respectarea orarului de mese și a dietei
  • practicarea regulată de exerciții fizice, cu monitorizarea glicemiei înainte, în timpul și după efort și ajustarea corespunzătoare a medicației
  • luați o gustare înainte de culcare sau de un efort fizic
  • evitarea consumului de alcool
  • evitarea unui control agresiv al glicemiei, la valori cât mai mici posibile, din dorința prevenirii complicațiilor cronice ale diabetului

Persoana care suferă de diabet trebuie să aibă întotdeauna la îndemână dușmanul numărul 1 al bolii sale – zahărul; pe cât de mult încearcă să-l evite în dieta sa, diabeticul trebuie să poarte mereu un produs cu zahăr care se absoarbe rapid (cub de zahăr, băuturi răcoritoare, biscuiți, suc de fructe, bomboane, covrigei) pentru a combate o eventuală hipoglicemie. Netratată, hipoglicemia evoluează rapid către comă hipoglicemică și deces. La diabeticii vechi, la cei cu neuropatie, control stâns al glicemiei sau hipertensiune în tratament cu beta-blocante, pot apare fenomene de hipoglicemie silențioasă, manifestate prin crize de pierdere a cunoștinței (lipotimie, presincopă) fără ca pacientul să aibă vreun simptom.

Este important pentru pacientul diabetic și apropiații săi să recunoască semnele de hipoglicemie: amețeală, tremor, transpirație, foame, cefalee, paloare, iritabilitate, somnolență, confuzie, anxietate, fatigabilitate, convulsii, modificări bruște de dispoziție sau comportament (ex. plâns fără motiv), dificultate de concentrare, lipotimie (leșin), parestezii (furnicături, amorțeli) în jurul buzelor.

Un risc crescut de reacții hipoglicemice îl au pacienții aflați sub tratament cu sulfoniluree (tolbutamid, gliclazid – Diaprel, glimepirid – Amaryl, glibenclamid, glipizid, nateglinid, repaglinid, gliburid), incretinomimetice (exenatid – Byetta, sitagliptin - Januvia) sau insulină, care scad glicemia indiferent de valoarea ei, spre deosebire de cei care iau biguanide (metformină – Siofor, buformină) sau tiazolidindione (pioglitazonă – Actos, rosiglitazonă – Avandia) care au doar efect antihiperglicemiant și scad glicemia doar până la valorile normale. Riscul de hipoglicemie la sulfonilureice este crescut în cazul administrării simultane de medicamente care competiționează pentru legarea la proteine plasmatice sau care inhibă metabolizarea hepatică a antidiabeticelor din această clasă (efect inhibitor enzimatic): fenobarbital, hidroclorotiazidă, corticosteroizi, simpatomimetice (folosite în tratamentul astmului bronșic), dizazoxid. Precauții privind interacțiunile medicamentoase sunt necesare și în cazul insulinoterapiei, deoarece administrarea simultană de alfa-blocante (prazosin, terazosin, doxazosin), metildopa, amfetamine, antidepresive IMAO, steroizi anabolizanți, fenilbutazonă, clofibrat crește riscul apariției unei reacții hipoglicemice. În plus, trebuie evitată prescrierea beta-blocantelor deoarece maschează semnele unei hipoglicemii.

Add comment


Security code
Refresh