Semne și simptome de diabet zaharat

Diabetul zaharat este boală metabolică caracterizată prin hiperglicemie cronică și asociată cu o morbiditate și mortalitate crescute, prin complicațiile sale (retinopatie, nefropatie, neuropatie, angiopatie, cardiopatie).

În 2010, la nivel mondial existau 250 milioane de diabetici, iar cifra prevăzută pentru 2025 este 330 milioane. Mai mult, pentru fiecare 1 pacient diabetic diagnosticat mai există încă 1-2 persoane cu diabet nediagnosticat.

Principalele semne și simptome care trebuie să ne facă să ne gândim la un diabet (în special în contextul unei persoane cu predispoziție de a face diabet) sunt:

  • poliuria (urinare frecventă, apărută datorită eliminării de glucoză în urină, care prin efect osmotic atrage și apa)
  • polifagia (foame exagerată urmată de consum excesiv de alimente)
  • polidipsia (sete excesivă generată de deshidratare)
  • astenie fizică marcată, oboseală permanentă (glucoza nu poate intra în celulă fără insulină, astfel că celulele sunt deprivate de substratul pentru furnizarea energiei)
  • scădere în greutate (consecință a catabolismului excesiv, apărut datorită absenței activității insulinei)

La acestea se pot adăuga semne și simptome ale complicațiilor: tulburări de vedere (vedere încețoșată), parestezii (furnicături) la nivelul extremităților, uscăciunea gurii, infecții frecvente (ex. candidoza recurentă), diminuarea sensibilității dureroase la nivelul membrelor, vindecare lentă a rănilor, tulburări de dinamică sexuală. Uneori un diabet nediagnosticat poate avea ca primă manifestare clinică o complicație acută – comă hiperosmolară, cetoacidoză diabetică.

În prezența acestor simptome sugestive de diabet, diagnosticul se pune foarte ușor pe determinarea unei glicemii (o valoare a glicemiei dimineața pe nemâncate peste 126 mg/dl sau în orice moment al zilei peste 200 mg/dl stabilește diagnosticul) sau a hemoglobinei glicozilate (o valoare a HbA1c peste 6.5% are și ea valoare diagnostică). Uneori, în cazul unor rezultate anormale dar insuficiente pentru a susține diagnosticul de diabet (glicemie a jeun între 100 și 125 mg/dl, glicemie post-prandială între 140 și 200 mg/dl) se recomandă efectuarea unui test de provocare numit TTGO (test de toleranță la glucoză orală). Rezultatele acestuia încadrează pacientul ca fiind sănătos, prediabetic sau diabetic.

Dintre factorii modificabili care cresc riscul de diabet cel mai important este stilul de viață “modern” cu alimentație tip fast-food, lipsa exercițiului fizic și folosirea mașinii pentru cele mai mici activități, stress prelungit, suprasolicitare profesională și dezorganizarea programului de odihnă.

foto: wightwords.co.uk

Add comment


Security code
Refresh