Vânătăiele (echimozele) sunt manifestări hemoragice cutanate care sunt cel mai adesea consecința unui traumatism, dar care pot apărea și spontan.
Echimoza constă într-o sângerare subcutanată apărută ca urmare a lezării unui vas de sânge cu extravazarea sângelui. O vânătaie pe piele evoluează în 7-14 zile prin schimbarea culorii, datorită metabolizării hemoglobinei – inițial este roșie-violacee (hemoglobina fiind oxigenată), ulterior devine albăstrui-vineție (hemoglobina redusă), brun-verzuie (datorită degradării hemoglobinei la biliverdină), apoi galbenă (se formează bilirubina) și în final maronie deschisă (hemosiderina); în circa 7-14 zile, revărsatul sangvin se resoarbe și echimoza dispare (în țesturile laxe, cum este regiunea palpebrală, vindecarea este mai lentă). Culoarea ajută la stabilirea “vârstei” vânătăii și este un indicator medico-legal. Simptomatologia echimozelor constă în durere locală și uneori tulburări de sensibilitate.
Cauze ale vânătăilor
- traumatisme (contuzii, loviri, violență domestică)
- fragilitate capilară (deficit de vitamina C = scorbut, boala Rendu-Osler, tratament prelungit cu cortizon)
- carență de vitamina K (fiind afectată sinteza factorilor de coagulare dependenți de vitamina K – 2, 7, 9, 11)
- purpură Henoch-Scholein, purpură senilă, purpură alergică, purpură trombocitopenică imună
- insuficiență hepatică în ciroză (cu sinteză deficitară a factorilor de coagulare)
- hipersplenism cu trombocitopenie
- tulburări de coagulare
- tratament cronic cu antiagregante (aspirină) și anticoagulante
- vasculite
- hemopatii maligne (leucemie)
- alcoolism
- uremie
- meningococemie
Investigații
Diagnosticul echimozelor se pune pe inspecție la examenul clinic, însă atunci când acestea au apărut spontan sau la traumatisme minore sunt necesare investigații pentru depistarea cauzei: hemoleucogramă (pentru determinarea numărului de trombocite), probe de coagulare (pentru evaluarea fazelor coagulării) și teste de funcționalitate hepatică (pentru a aprecia funcția de sinteză hepatică). Consultul medical se impune și atunci când durerea persistă mai mult de 24-48 ore, dacă vindecarea întârzie peste 14 zile, dacă echimoza este localizată periorbital (după o lovitură la cap), periombilical (fiind asociate cu pancreatită) sau la nivelul unei articulații. O problemă de coagulare trebuie suspectată mai ales atunci când pacientul descrie și alte manifestări hemoragice cutaneo-mucoase: peteșii, hematoame, gingivoragii, epistaxis, hematurie.
Diagnosticul diferențial se face cu erupțiile cutanate, livedo reticularis sau infecțiile cutanate difuze.
Tratament
- aplicații locale de comprese reci (cu gheață) timp de 15 minute de câteva ori pe zi, în primele 48 ore; cuburile de gheață sau punga de legume congelată nu trebuie puse în contact direct cu pielea, ci prin intermediul unei comprese sau unui prosop. Aplicațiile reci calmează durerea și diminuă edemul.
- ținerea ridicată a picioarelor, în cazul vânătăilor extinse de la nivelul membrelor inferioare
- aplicații calde după 48 ore de la producerea echimozei, pentru favorizarea fluxului sangvin local și grăbirea vindecării
- creșterea aportului de vitamina C (din alimentație și suplimente vitaminice)