Urocultura - interpretare

Urocultura reprezinta punerea pe medii de cultura a unei probe de urina în vederea depistarii prezentei unor germeni si completata cu o antibiograma, care este necesara pentru tratamentul corect al infectiilor de tract urinar.

Recoltarea urinei

Se efectueză fie prin metode sterile (cateterizare uretrală cu sondă urinară sau catetrizarea suprapubiană – cistocat), fie după curăţarea prealabilă a zonei genitale într-un recipient curat. Se recoltează 5 ml de urină din jetul mijlociu din urina de dimineaţă şi se trimite la laborator sau se refrigerează pentru maxim 30 de minute. Se recomandă evitarea antisepticelor deoarece împiedică creşterea bacteriilor în cultură.

Interpretarea uroculturii

Urocultura după recoltarea probei de urină după curăţarea prealabilă a zonei genitale

Se consideră normal un număr de CFU (colony forming unit) mai mic de 10000/ml. Diagnosticul de infecţie urinară se stabileşte dacă se descoperă la bărbaţi un număr de CFU mai mare de 10000/ml, iar la femei mai mare de 100000 CFU/ml. Probabiltatea de infecţie de tract urinar este de 95% în cazul recoltării a trei probe de urină, 90% în cazul recoltării a două probe de urină şi de 80% în cazul culturii dintr-o singură probă. La femei, în cazul detectării unui număr mai mare de 10000 CFU/ml se recomandă repetarea uroculturii.

Urocultura după cateterizarea transuretrală

Normal, numărul de CFU trebuie să fie mai mic de 1000/ml. Diagnosticul de infecţie de tract urinar se stabileşte dacă sunt > 10000 CFU/ml. În cazul unui număr mai mare de 1000 CFU/ml, se recomandă repetarea uroculturii.

Urocultura după puncţia suprapubiană

Prezenţa de bacili Gram negativi, inidferent de numărul acestora, sugerează infecţie de tract urinar în aproape toate cazurile. Prezenţa de peste 2000 de coci Gram pozitivi sugerează infecţie urinară în aproape toate cazurile.

La bolnavii cateterizaţi, se consideră infecţie urinară orice bacteriurie cu peste 100 CFU/ml.

Comments  

# ana pop 2017-06-01 09:23
buna ziua imi spuneti va rog ce trebuie sa mai fac dupa ce am un rezultat de urocultura. rezultatul este staphylococcus epidermidis 40000 UFC ml va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# camelia cervenschi 2015-07-27 17:53
imi spuntei va rog la acest rezultat de urocultura ..
rezultat.....staphylococcus aerius=100.000UFC
antibiograma
sensibil....amoxacilina +acid clavunic
rezistent....ampicilin

se refera la stafilococ ca este sensibil la amoxacilina+aci d clavunic sau la corp?multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# pricop maria 2015-05-14 13:55
spuneți vă rog ce sa fac cînd am hematii 50.Ași dori ceva naturist pentru tratare.
Reply | Reply with quote | Quote
# BĂLAN CAMELIA 2015-04-29 10:45
Buna ziua.Am si eu o mare rugaminte la dvs. Este vorba despre mama mea, in varsta de 76 de ani, fost cercetator stiitific biolog la Institutul Cantacuzino. (Laborator BCG).Este diagnosticata cu boala Alzheimer, COMPLET IMOBOLIZATA la pat, are sonda urinara si i s-a facut o analiza de urocultura cu antibiograma. Rezultatul a PROTEUS SPP.Initial a fost rezistent la amoxicilina + acid clavulanic, ampicilina, levofloxacin, norfloxacin, gentamicina, nitrofurantoin, ceftazidim, trimetoprim + sulfametoxazol. Ulterior i s-a continuat antibiograma extinsa tot din aceeasi urina.Si rezultatul a iesit rezistent la imipenem, colistin, aztreonam, piperacilin + tazobactam, cloramfenicol, tobramicina, amikacina. Mentionez ca nu a iesit sensibil la NIMIC. Ce este de facut in acest caz??? Va multumesc si astept un raspuns.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh