Unghia încarnată

Unghia încarnata reprezinta cresterea în piele a marginii laterale a unghiei, provocând inflamatie, durere si infectie locala.

Acest conflict între unghie și patul unghial împreună cu țesuturile moi adiacente apare cel mai adesea la degetul mare de la picior (haluce). Primul semn al unei unghii care se va încarna este umflarea și înroșirea pielii de la margine.

Care sunt cauzele apariției unghiei încarnate?

  • predispoziție familială
  • pedichiură inadecvată (tăierea rotunjită și prea adânc a colțurilor unghiei)
  • încălțăminte prea strâmtă
  • unghii tăiate prea scurt sau unghii prea lungi
  • curbură exagerată a unghiilor, pat unghial mic
  • unghii groase care se taie greu
  • ruperea unghiei, traumatisme unghiale
  • deformări articulare care duc la modificarea poziției unghiilor
  • transpirația picioarelor cu favorizarea micozelor unghiale

Semne și simptome

Unghia încarnată se manifestă prin inflamație locală, cu durere puternică care apare  inițial la atingere sau la mers dar care ulterior apare și în repaus. Suprainfectarea locului unde s-a încarnat unghia poate produce la apariția unei supurații locale. Uneori se poate produce o proliferare a țesuturilor moi adicente, cu formarea unui țesut de granulație care sângerează foarte ușor.

Diagnostic

Diagnosticul este exclusiv clinic, pe baza aspectului la inspecție și palpare a unghiei afectate.

Tratament

Tratamentul unghiei încarnate și a complicațiilor septice (abces, granulom piogen, celulită) presupune efectuarea unei intervenții de mică chirurgie, sub anestezie locală cu xilină. Tratamentul chirurgical constă în tăierea porțiunii de unghie încarnată pe toată lungimea până la rădăcină. După rezecția porțiunii încarnate pe o lățime de 1-3 mm, rădăcina se tratează cu fenol, care previne creșterea unghiei pe partea respectivă (pentru a preveni apariția recividei încarnării) și favorizează vindecarea plăgii. Intervenția durează circa 10 minute, este foarte puțin dureroasă, asigură un aspect estetic unghiei și vindecare în proporție de 97-98% (rata recividelor fiind de 2-3%). Pe lângă metoda chimică cu fenol, neutralizarea unghiei pe partea unde se încarnează poate fi făcută și prin metoda mecanică – chiuretaj al matricei unghiale (rădăcina unghiei).

O alternativă la tratamentul chirurgical este folosirea unor minidispozitive din material metalic (similare aparatelor dentare) care se fixează pe unghie și o ridică din zona unde s-a încarnat (exemplu de astfel de “sârme” care scot unghia din țesutul adiacent sunt 3TO Spange sau Podo Fix). Metoda este nedureroasă, nu deranjează la încălțăminte și poate fi folosită în cazul în care există contraindicații pentru intervenția chirurgicală (ex. diabet zaharat).

O altă soluție este cea propusă de dermatologi, care efectuează tratament cu laser.

Un alt tratament propus este tăierea unui mic “V” în mijlocul unghiei pentru a scădea presiunea la extremități, după care se va pili suprafața unghiei în vederea subțierii acesteia și timp de câteva zile se vor efectua câteva ședințe de “înmuiere” în apă caldă. Ulterior, odată crescută, unghia va fi tăiată drept (nu rotunjit) pentru a nu permite colțurilor să se reîncarneze.

În cazul în care apare infecție locală se recomandă tratament antibiotic topic sau sistemic.

La copii, se pot aplica pansamente sub patul unghial și la colțuri.

Complicații ale unghiei încarnate

  • infecții localizate (abces) sau extinse (celulită sau flegmon de antepicior)
  • granulom
  • hiperkeratoza periunghială

Sfaturi pentru prevenirea unghiilor încarnate

  • tăiați unghiile în linie dreaptă, astfel încât colțurile să depășească pielea piciorului și să nu poată pătrunde în șanțurile (repliurile) unghiale laterale
  • nu rotunjiți colțurile unghiilor de la picior similar celor de la mână
  • nu tăiați unghiile “din carne”
  • purtați încălțăminte și șosete lejere, din piele și respectiv bumbac
  • mențineți o igienă riguroasă a picioarelor
  • acordați o atenție specială pedichiurii dacă aveți diabet sau tulburări de circulație la membrele inferioare (pentru că apariția unei unghii încarnate sau a unei complicații infecțioase a acesteia poate reprezenta o problemă majoră)

Comments  

# Niculae Prodan 2019-04-07 10:03
Daca esti din Constanta te duc eu la o pedichiurista si te rezolva. Revii la cateva saptamini.
Reply | Reply with quote | Quote
# Cosmin 2019-04-25 01:25
Îmi poți da detaliile.de.co ntact și adresa pedichiuristei de care vorbești. Sunt din Cța.
Reply | Reply with quote | Quote
# Dana 2018-03-08 18:16
Evitare unghii incarnate:
1) Nu se poarta incaltamainte ascutita/stramta
2) Inainte de a fi taiate, unghiile se inmoaie 30 minute in solutie dezinfectanta (apa cu sare sau apa cu Cloramina T - 5 pastile la un litru de apa
3) Nu se foloseste unghiera care este curba spre margini si va taia unghiile cu directie spre interior si nu drepte
4) Se foloseste forfecuta de unghii stil sfic, care se dezinfecteaza cu betadina inainte de folosire
5) Unghiile se taie inmuiate si putin cate putin, nu uscate si bucati mari ca un unghi cat de mic luat gresit sa rupa unghia in adancime, acel colt taiat in carne va creste incarnat.
Daca totusi s-a intamplat, unghia incarnata trebuie evaluata de un doctor dermatolog. Ea va fi, fie lasata sa creasca, daca creste drept, fie tratata chirurgical, cu fenolizare, astfel incat coltul acela sa mai creasca niciodata. Fenolizarea presupune aplicarea unui strop de fenol la radacina unghiei, astfel incat marginea de 2-3 mm a unghiei sa nu mai creasca niciodata, prin urmare nu se mai formeaza niciodata colturi care sa fie taiate adanc si sa se incarneze. Specialist in tratare unghii incarnate si fenolizare este Dr. Akram Salem, dermatolog la Clinica Cutis Med. *** - recomand din inima. Fara aceasta interventie, diebeticii in special pot ajunge la cangrenari si amputari de degete/picioare etc. Cat timp unghia creste si/sau dupa fenolizare, atat in incaltamintea inchisa cat si in sandale, se poarta distantier de silicon intre degetul mare si urmatorul, astfel incat degetele sa nu se atinga. Gasiti la Cutis Med dar si pe internet, in farmacii etc.
Reply | Reply with quote | Quote
# TRATAMENT GRANULOM 2016-05-16 22:44
Tratament Granulom!!!!
Granulomul este o infectie la unghie, manifestandu-se prin cresterea unei carnite in coltul unghiei. Mie granulomul mi-a facut probleme timp de 5 luni.La inceput nu l-am luat in seama si nu l-am tratat crezand ca o s treaca de la sine, mai ales ca nu stiam ce este.Bineintele s, nu a fost asa. Am incercat tot felul de tratamente de la farmacie, precum Baneocin crema dezinfectand cu rivanol, apoi am schimbat Baneocin crema cu Baneocin pudra. Granulomul se tot marea in fiecare zi pana cand am realizat ca tratamentul "dupa ochi" al farmacistelor nu facea decat sa inrautateasca situatia. Am ajuns la doctor, unde am urmat un tratament in care saptamanal imi criogeniza(ingh eta) granulomul, o procedura foarte dureroasa care nu pot spune ca nu m-a ajutat insa cam 2 luni am urmat aceasta procedura iar intre timp mi-a aparut granulom si la cealalta unghie mare de la picior. In timpul in care urmam tratamentul dr puneam tinctura de rostopasca, care pot spune ca si ea m-a ajutat pentru ca facea coaja si il usca. Primul granulom mai scazuse incepea sa se faca bine insa al doilea era din ce in ce mai rau. Am inceput sa dau cu oxidant(12% concentratie), iar acesta pot sa spun ca a facut MIRACOLE. Granulomul vechi a facut o coaja si a cazut cam de tot ramanand foarte putin inflamat iar la cel nou s-a retras de tot la fel o usoara inflamatie. Intre timp eu renuntasem la criogenizare si de dimineata si seara dadeam cu oxidant. Acum degetul este vindecat, pot sa spun cam de tot..Si am scapat de operatie. Nu va recomand operatia pentru ca acest granulom cel mai probabil o sa revina. Cine a facut o data toata viata este predispus.Eu am avut un granuom foarte mare si totusi am reusit sa il tratez fara operatie.Si pe toata durata tratamentelor am folosit leocoplaste Cosmopor Advance dimensiune de 7.2cmX5cm care nu se lipeau de rana.Succes!
Reply | Reply with quote | Quote
# Cosmin 2018-03-01 16:34
Salut cu oxidant de par ai rezolvat? Numai asta imi da cand scriu oxidant pe google
Reply | Reply with quote | Quote
# costea darius nicolae 2012-02-25 12:16
buna ma numesc COSTEA DARIUS NICOLAE si am si eu probleme cu o unghie si nu stiu ce sa mai fac de durere
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh