Conjunctivita de piscină

Conjunctivita de piscin? (conjunctivita folicular? acut?) reprezint? inflama?ia conjunctivei oculare ap?rut? ca urmare a clorin?rii excesive a apei din bazine, sales a tipurilor 3 ?i 7 de adenovirus sau rareori a infec?iei cu Chlamydia.

Boala este apanajul sezonului cald și este mai frecventă la copii, adolescenți și adulți tineri care frecventează ștrandurile, piscinele și centrele spa prost întreținute.

Conjunctivita de piscină este de 2 tipuri: iritativă (datorată clorinării prea puternice a apei, la concentrații peste 5 mg/litru apă) sau infecțioasă (adenovirusuri, chlamydia). Astfel, normele de clorinare trebuie păstrate cu mare strictețe deoarece orice dezechilibru, în plus sau în minus, este factor favorizant pentru apariția conjunctivitei de piscină: dacă apa este prea puțin clorinată nu se realizează distrugerea germenilor și inhibarea proliferării lor, iar dacă este prea mult clorinată devine iritativă pentru mucoasa conjunctivală.

Conjunctivita apare la circa 7-10 zile de la contactul infectant cu apa din bazin și se manifestă prin umflarea pleoapelor (edem palpebral), inflamația conjunctivei cu mucoasă hiperemică (roșie), secreții lacrimale clare, senzație de “nisip în ochi”, ușoară fotofobie, adenopatie (mărirea ganglionilor) locală. Inițial manifestările sunt unilaterale, apoi inflamația cuprinde ambii ochi. Boala este extrem de contagioasă, putând genera chiar epidemii. Simptomele se remit în circa 4-6 săptămâni, iar vindecarea apare în 2-3 luni, rareori cu sechele (scăderea acuității vizuale).

Diangosticul se pune pe baza tabloului clinic, prezența foliculilor conjunctivali (sferici, opaci, care persistă până la câteva luni) și a aspectului frotiului conjunctival. Tratamentul constă în antibiotice, antialergice și dezinfectante oculare: nitrat de argint 1%, sulfat de zinc 0,5-1%, eritromicină 2g/zi sau doxiciclină 200 mg/zi. Ca și complicații pot apărea keratită, ulcerații sau scăderea acuității vizuale. Pentru prevenirea conjnctivitei de piscină, oftalmlogii recomandă purtarea ochelarilor de apă și spălarea ochilor cu apă rece la ieșirea din bazin.

Add comment


Security code
Refresh