Troponina înalt sensibilă (hsTn)

Testele actuale de troponin? nu sunt foarte utile în diagnosticul unui infarct miocardic dac? pacientul se prezint? în primele ore de la debutul simptomatologiei, site purchase pentru simplul motiv c? ele încep s? apar? în sânge abia dup? 3-12 ore.

Astfel, sensibilitatea acestor teste de doar 35% în primele 2-3 ore postinfarct, față de peste 90% la 6-8 ore postinfarct.

Această problemă este eliminată în cazul testelor care determină troponina înalt sensibilă (hsTn) – care sunt capabile să depisteze un infarct chiar și în primele 3 ore de la debutul simptomelor, cu o acuratețe foarte mare. Aceste teste au un nivel de detecție de 3 ori mai mic decât testele de troponină, cresc cu 10% numărul de pacienți depistați, permit un diagnostic mai precoce (adesea la prima prezentare) și ajută la stratificarea riscului în sindroamele coronariene acute. În plus, troponina înalt sensibilă ar putea avea valoare și în definirea riscului pacienților cu insuficiență cardiacă, în urmărirea evoluției bolilor structurale cardiace și în identificarea altor cauze de injurie cardiacă. Pe de altă parte, creșterea sa în alte afecțiuni cardiovasculare decât sindroamele coronariene acute – aritmii, insuficiență cardiacă, miocardită, urgențe hipertensive – ar putea crea confuzie diagnostică, motiv pentru care se studiază definirea unor profiluri de creștere acută și cronică).

Experiența clinică cu testele hsTn este deocamdată limitată, dar în continuă creștere. Aceste teste sunt incluse în ultimul ghid ESC pentru sindroamele coronariene acute.

foto: roche.sk

Add comment


Security code
Refresh