Mamografia cu substanță de contrast

Dup? mamografia 3D ?i mamografia PET (cu emisie de pozitroni), cialis radiologia aduce un nou progres în imageria sânului – mamografia cu substan?? de contrast.

De ce este nevoie de tehnică mai bună de mamografie?

În mod normal, prezența unei formațiuni suspecte la mamografie trebuie urmată de aspirație cu ac subțire sau biopsie a leziunii. În multe cazuri, rezultatul biopsiei arată că este vorba despre o leziune benignă – ceea ce înseamnă că pacienta a fost supusă inutil unei investigații invazive (dar totodată necesar pentru a exclude o eventuală malignitate); în plus, necesitatea efectuării biopsiei și așteptarea rezultatului acestuia pot uneori produce anxietate și disconfort psihologic major femeilor aflate în această situație. Prin această nouă tehnică de imagistică mamară – cea a mamografiei cu substanță de contrast – medicii pot selecta mai bine pacientele care necesită biopsie, discriminând mai bine între leziunile benigne și cele potențial maligne. Confirmarea diagnosticului de cancer se face însă doar pe baza examenului histopatologic.

Cum se efectuează mamografia cu substanță de contrast?

Mamografia cu substanță de contrast (CESM, Contrast Enhanced Spectral Mammography) presupune injectarea intravenoasă prealabilă a unei substanțe de contrast iodate (după evaluarea contraindicațiilor și a funcției renale), urmând ca după 2 minute să se realizeze examinarea radiologică propriu-zisă. Tehnica realizează o reconstrucție a imaginilor mamografice digitale obținute prin folosirea a 2 niveluri diferite de energie pentru razele X (unul scăzut, care oferă informații morfologice, și unul ridicat, care capturează difuziunea agentului de contrast în sân), punând astfel în evidență zonele de captare a iodului – care reflectă zone de angiogeneză. Leziunile hipervascularizate, amplificate prin contrast, indică prezența unei tumori. Mamografia cu substanță de contrast este indicată pentru explorarea suplimentară a unei leziuni neconcludente la mamografia standard și pentru a măsura extensia bolii înaintea tratamentului oncologic. Examinarea durează în total între 5 și 10 minute, iar rezultatele pot fi interpretate în aceeași zi.

De ce este superioară mamografia cu substanță de contrast?

Sensibilitatea și specificitatea mamografiei cu substanță de contrast se apropie de cea a IRM. Metoda reduce ambiguitatea rezultatelor mamgrafiei clasice și depistează leziunile potențial canceroase chiar și în sânii cu densitate crescută. Plusul pe care îl aduce mamografia cu substanță de contrast față de mamografia standard este că oferă nu numai informații despre structura țesutului mamar, cât și despre zonele de neovascularizație.

Comparativ cu mamografia standard, tehnica cu substanță de contrast identifică în plus 13 din 100 de cazuri de cancer, etichetează corect cu 6 leziuni benigne mai mult (din 100 leziuni benigne) și trimite acasă în siguranță alte 19 paciente (din 100 femei fără cancer) care ar fi fost investigate în continuare.

Primul sistem de mamografie cu substanță de contrast aprobat de FDA este SenoBright™ (GE).

Foto: europeanhospital.com

Add comment


Security code
Refresh