Limfadenectomia, inutilă în cancerul mamar precoce

Îndep?rtarea chirurgical? a ganglionilor limfatici nu este necesar? la femeile cu cancer de sân în stadiu precoce, pilule arat? un nou studiu publicat în JAMA.

Evidarea ganglionară se practică pentru reducerea recurenței cancerului mamar, considerându-se că invazia limfatică locală cu celule tumorale poate constitui punctul de plecare pentru reapariția cancerului. Excizia chirurgicală doar a ganglionului santinelă (care este invadat primul de celulele canceroase) asigură aceeași supraviețuire ca și limfadenectomia axilară. Astfel, la femeile la care se practică o chirurgie mamară conservatoare – lumpectomie (nodulectomie sau tumorectomie) sau cadranectomie ar putea fi evitată disecția axilară, care predispune la infecții și edem limfatic (limefedem) cronic. Explicația constă în faptul că eventualele metastaze limfatice loco-regionale sunt oricum distruse de radioterapie și chimioterapie post-chirurgie mamară. Studiul arată că limfadenectomia axilară nu modifică planul de tratament și nu aduce beneficii în ceea ce privește supraviețuirea sau recurența cancerului de sân.

Acest studiu pune sub semnul întrebării o practică veche în chirurgia oncologică. Unele centre de oncologie au renunțat deja la excizia nodulilor limfatici axilari, în acord aceste noi rezultate.

Add comment


Security code
Refresh