Index articole
Comparatie intre vaccinul polio si vacciul HPV
- ambele vaccinuri sunt directionate împotriva infectarii virale
- virusul polio se transmite prin aer, apa sau mâncare, HPV se transmite prin contact sexual
- în cazul infectarii cu virusul polio 10% dintre cei infectati devin simptomatici, iar 1% dezvolta forma paralitica a bolii (paralizia membrelor inferioare, sau chiar a muschilor respiratori ce poate cauza moartea). În cazul infectarii cu HPV 90% dintre cei infectati se vindeca datorita sistemului imun propriu, iar doar 0,03-0,05% dintre femei vor dezvolta cancer cervical, la 15-20 ani de la infectare si în conditiile persistentei acesteia.
- în anii 1950 se înregistrau în jur de 20 miii de noi cazuri de poliomielita pe an in SUA, mai ales în rândul copiilor în jurul vârstei de 2 ani a caror protectie data de anticorpii anti polio din laptele mamar se reducea. Paradoxal, dupa ce instalatiile sanitare s-au îmbunatatit, copii nu mai erau expusi virusului la vârsta când erau protejati de anticorpii din laptele mamar pentru ca apoi sa-si producs proprii anticorpi.
- cu ajutorul asociatiei nonguvernamentale "March of Dimes" fondata de Franklin Delano Roosevelt (singurul presedinte american pe timpul a trei mandate) si al Dr. Jonas Salk s-au început cercetarile pentru un vaccin anti polio
- în perioada 22-23 mai 2008, doamna Madeleine Albright, fost Secretar de Stat american, a vizitat România, participând la o serie de întâlniri cu oficialitatile, dar si cu lideri de opinie din domeniul medical. Principalul obiectiv al acestor discutii a fost prevenirea cancerului de col uterin, prin vaccinare. Ciudat este ca doamna Madeleine Albright nu a adus în discutie problema copiilor infectati cu virusul HIV din Romania (peste 11.500) care nu pot suporta întotdeauna costurile tratamentului
- testele clinice: între 1954 si 1955 a fost testat vaccinul polio realizat de Dr. Jonas Salk pe un numar de 1,8 milioane de copii (numiti "pionierii polio" ), vaccinul HPV a beneficiat doar de testarea a doar21 mii de fetite si femei
- în urma vaccinarii din anul 1955 s-au raportat 10 morti si 260 de cazuri de poliomielita, drept consecinta vaccinul a fost corectat, iar de atunci, o data cu noile metode de cercetare, se foloseste o versiune îmbunatatita si foarte eficace a vaccinului.
- în 2005 s-au sarbatorit 50 de ani de la prima imunizare cu vaccinul anti polio, iar de atunci mai exista doar câteva zone endemice în Africa si Orientul Mijlociu care se confrunta cu poliomielita, în restul lumii infectia cu polio fiind un caz rar si izolat.
Gardasil, noul Vioxx?
Vioxx, un medicament produs de Merck, retras de pe piata din 2002
Vioxx, un antiinflamator de ultima generatie lansat de Merck în 1999, a fost retras de pe piata în 2002, în urma raportarii unor efecte adverse severe atribuite medicamentului. Vioxx, la fel ca si Gardasil, a fost aprobat foarte rapid de FDA, fara ca studiile de siguranta sa fie complete. Considerat un medicament minune în 1999, care urma sa aline durerea multor pacienti, Vioxx a fost brusc retras de pe piata în 2002 ca urmare a riscului crescut de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale) pe care le cauzeaza. În doar 3 ani, au fost raportate aproximativ 150.000 reactii adverse dupa utilizarea Vioxx, dintre care 28.000 infarcte de miocard si decese.
- << Prec
- Următor