Retinopatie de prematuritate

Retinopatia de prematuritate, physician salve cunoscut? anterior sub denumirea de fibroplazie retrolental?, for sale este o afec?iune oftalmologic? caracteristic? nou-n?scu?ilor prematuri cauzat? de proliferarea haotic? a vaselor de sânge la nivelul retinei.

Această creștere dezorganizată a vaselor retiniene poate duce la formarea de cicatrici și dezlipire de retină. În stadiile ușoare, boala se poate remite spontan, însă în cazurile cu afectare moderat-severă evoluția poate fi către orbire dacă nu se intervine terapeutic.

Retinopatia de prematuritate este din ce în ce mai frecventă, având în vedere creșterea supraviețuirii la bebeluși cu vârstă gestațională și greutate foarte mici la naștere.

Cauze. Factori de risc

Toți copiii prematuri sunt predispuși să dezvolte retinopatie de prematuritate. În mod normal, vasele retiniene încep să se formeze la 3 luni de concepție iar dezvoltarea lor se încheie la termen, astfel că nou-născutul la termen are o retină complet vascularizată. La prematuri, retina nu este complet vascularizată și există porțiuni de retină ischemică, unde se va declanșa sinteza de VEGF (vascular endothelial growth factor), factor de creștere ce promovează neovascularizația. Proliferarea vasculară se face însă haotic și este însoțită de formarea de țesut fibros, cicatricial (proliferare fibrovasculară).

Factorii de risc pentru retinopatia de prematuritate includ: administrarea de oxigen, crize de apnee, hipoxie, hipercapnie, boli cardiace congenitale, bradicardie, sepsis neonatal, icter prelungit, detresă respiratorie, transfuzii, deficit de vitamina E, prematuritate mare.

Clasificare

Stadializarea retinopatiei de prematuritate se face pe baza sistemului ICROP (International classification of retinopathy of prematurity), revizuit în 2005, care trebuie să precizeze localizarea bolii (zona 1, 2, 3), extensia circumferențială în funcție de orele ceasului (1-12), severitatea bolii (stadii 1-5) și prezența/absența factorului plus (“plus disease”).

Localizarea retinopatiei

Sunt descrise 3 zone: zona 1 – cerc centrat de papila nervului optic, cu raza egală cu dublul distanței dintre centrul discului optic și centrul maculei, zona 2 – arie retiniană care include zona 1 și se extinde până la periferia retinei nazale, la ora serrata și zona 3 – arie retiniană care include retina temporală.

Extinderea retinopatiei

Gradul de extensie al retinopatiei presupune imaginarea retinei ca un ceas pe al cărui cadran sunt specificate orele (ex. retinopatie stadiul 1 între orele 4 și 7).

Stadiile retinopatiei

Cele 5 stadii ale retinopatiei de prematuritate descriu aspectul oftalmoscopic al vaselor de la joncțiunea retinei vasculare cu retina avasculară. Întrucât retinopatia poate avea stadii diferite de-a lungul circumferinței retiniene, se va lua în considerare cel mai grav stadiu.

  • Stadiul 0 – vascularizație imatură
  • Stadiul 1 – linie de demarcație subțire, dar bine definită
  • Stadiul 2 – creastă elevată deasupa planuui retinian
  • Stadiul 3 – proliferare fibrovasculară extraretiniană
  • Stadiul 4 – dezlipire de retină parţială (subtotală), 4A (extramaculară) și 4B (cu interesarea maculei)
  • Stadiul 5 – dezlipire de retină totală

Factorul plus (+)

Factorul plus (“plus disease”) este un semn de gravitate al retinopatiei de prematuritate, care poate apărea în orice stadiu. El constă în prezența unei dilatări venoase și tortuozități arteriale semnificative la nivelul vaselor retiniene posterioare. Atunci când aceste modificări sunt ușoare se poate afirma prezența factorului pre-plus.

Retinopatia de prematuritate posterioară agresivă

O formă severă de boală este retinopatia de premarutitate posterioară agresivă, care presupune o localizare posterioară, prezența factorului plus și progresia rapidă a leziunilor.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza examinării polului posterior ocular, după dilatare pupilară cu picături midriatice (periferia retinei se vizualizează prin indentare sclerală). Examinarea retinei trebuie să identifice stadiul și zona de extindere a neovascularizației.

Screening

Screeningul pentru retinopatia prematurității se face la nou-născuții sub 32 săptămâni de gestație sau sub 2 kg la naștere.

Prima examinare se face la 4-6 săptămâni de la naștere, iar ulterior se repetă consultul oftalmologic la fiecare 1-3 săptămâni (în funcție de stadiu, localizare, factor plus) până când vascularizația este completă sau progresia bolii impune tratament.

Screeningul retinopatiei de prematuritate se face și în România, programul fiind coordonat de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) din București.

Tratament

  • ablația retinei periferice prin fotocoagulare laser (a înlocuit crioterapia)
  • injecții intravitreene cu bevacizumab (Avastin)
  • cerclaj scleral, vitrectomie pentru stadiile 4 și 5 de retinopatie care progresează către dezlipire de retină

Prevenție

Cea mai eficientă metodă de prevenție a retinopatiei de prematuritate este prevenirea nașterii premature.

Complicații. Prognostic. Urmărire

Majoritatea copiilor cu retinopatie de prematuritate au o recuperare bună, fără probleme de vedere. Afectarea severă apare la circa 10% dintre prematurii cu retinopatie.

Stadiile 1 și 2 pot avea o evoluție favorabilă, cu remisiune spontană. Prezența stadiului 3 de boală, a factorului plus, cu afectare de cel puțin 5 ore succesiv sau 8 ore în total este considerată boala prag, la care riscul de progresie către dezlipire de retină este de 50%.

Copiii cu retinopatie de prematuritate prezintă un risc crescut de strabism, ambliopie, glaucom, cataractă și vicii de refracție (miopie) mai târziu în viață, motiv pentru care se recomandă evaluare oftalmologică periodică (anual după vârsta de 1 an).

Comments  

# ionita daniel 2012-10-30 17:07
mar interesa daca ezista vrun tratament pentru inbunatatirea vederi copilului meu in virsta de 9ani care sufera de retinopatie de prematur miopie
Reply | Reply with quote | Quote
# Mihaela Istrati 2015-05-23 07:34
Buna ziua, domnule Ionita!

Mai este de actualitate interesul dumneavoastra?
Daca da, imi puteti trimite un mesaj prin e-mail.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh