Reflexul cutanat plantar. Semnul Babinski

Reflexul cutanat plantar este reflexul declansat prin stimularea talpii piciorului cu un obiect ascutit.

Reflexul se testează prin excitația plantei pe marginea externă/laterală dinspre călcâi spre degete cu ajutorul vârfului ciocănelului de reflexe sau a altui obiect ascuțit, cu grijă însă pentru a nu provoca leziuni cutanate.

Rezultatul testării reflexului cutanat plantar poate fi în flexie (cu flexia halucelui și a celorlalte degete), în extensie (cu extensia halucelui și răsfirarea în eventai a celorlalte degete) sau indiferent (fără răspuns motor la nivelul degetelor piciorului).

În mod normal reflexul cutanat plantar (RCP) este în flexie. Un reflex cutanat plantar în extensie este normal la copiii până în 2 ani (ca reflex primitiv, deoarece fasciculul piramidal nu este complet mielinizat până la această vârstă)  și patologic la adulți (caz în care se numește semnul Babinski), indicând un sindrom piramidal. În cazul unui semn Babinski prezent este necesară o evaluare neurologică amănunțită. RCP în extensie poate apărea în timpul somnului și după o perioadă lungă de mers.

Exprimarea semn Babinski negativ este incorectă, formularea corectă fiind de reflex cutanat plantar în flexie. Semnul Babinski reprezintă răspunsul în extensie al reflexului cuatant plantar.

Add comment


Security code
Refresh