Hemoragia subarahnoidiană reprezintă sângerarea în spațiul subarhnoidian (între arahnoidă și pia mater), ca urmare a ruperii unui anevrism cerebral sau a unei malformații arterio-venoase (MAV).
Alte cauze mai rare sunt consumul de cocaină, siclemia, apoplexia pituitară sau tratamentul anticoagulant. Factorul precipitant al hemoragiei este de obicei un traumatism cranian. Este o urgență medicală cu o mortalitate ridicată, iar supraviețuitorii rămân adesea cu tulburări neurologice sau cognitive.
Clinic: semne și simptome
- cefalee violentă (descrisă adesea drept cea mai severă cefalee din viață), instalată brusc, pulsatilă occipital
- vărsături, redoare de ceafă (meningism)
- confuzie, tulburări de echilibru, amnezie, convulsii
- alterarea stării de conștiență
- semne neurologice de focar (la câteva zile de la producerea hemoragiei) – apar datorită vasospasmului în arterele înconjurătoare anevrismului rupt
- hipertensiune arterială, aritmii cardiace
Diagnostic
- Ionogramă – poate arăta hiponatremie
- CT (tomografie computerizată) cranio-cerebral nativ și cu contrast
- Angiografie cerebrală selectivă
- Doppler transcranian – util pentru evidențierea vasospasmului
- Puncția lombară – lichidul cefalorahidian (LCR) are aspect sangvinolent (LCR clar exclude diagnosticul de hemoragie subarahnoidiană)
- EKG – prelungirea QT, supradenivelare ST, aritmii cardiace (poate mima un infarct miocardic)
Tratament
- Medicamentos – menținerea constantă a valorilor tensiunii arteriale (ținta < 160 mmHg), calciu-blocante (nimodipină) și terapie triplu H pentru combaterea vasospasmului (hidratare parenterală pentru obținerea unui status de hipertensiune, hipervolemie și hemodiluție)
- Neurochirurgical
- Radiologie intervențională