După cele 7 săptămâni de post, în care tractul gastrointestinal inclusiv ficatul, colecistul și pancreasul au fost cruțate de carne și grăsime, trebuie să fim atenți la ceea ce punem pe masa de Paște.
Ca să păstrăm atmosfera de voie bună și să ne bucurăm pe deplin de sărbători, cuvântul de ordine trebuie să fie moderația, chiar dacă tendința este de a încerca toate preparatele tradiționale, uneori de a mânca excesiv și de a bea și prea mult alcool. Mai ales că ieșirea din post necesită un efort de adaptare din partea organismului, dezobișnuit de carne și lactate. Pentru ca indigestia să nu vă strice Paștele, citiți sfaturile pentru prevenirea și combaterea problemelor digestive în perioada sărbătorilor.
În continuare iată câteva sfaturi și calcule utile pentru a te încadra în rația de 2000-2500 calorii în aceste zile de sărbătoare. Preparatele tradiționale de Paște sunt foarte calorigene și indigeste. Carnea de miel este bogată în grăsime și colagen, ceea ce o face greu de digerat pentru organism. Drobul este mai ușor digerabil mai ales dacă este consumat cu o salată, dar are și el un conținut caloric destul de ridicat și este bogat în purine (care pot provoca probleme celor cu gută). Este important ca preparatele de carne pe care le cumpărați să fie verificate sanitar-veterinar și să fie proaspete (atenție la culoare, miros și consistență). Alături de carnea de miel, ouăle vopsite, salata de boeuf cu maioneză și pasca sunt și ele adevărate injecții de colesterol. Conținutul caloric al preparatelor de Paște este următorul:
- 100 grame carne de miel – 250 calorii
- 1 porție ciorbă de miel – 700 calorii
- 4 sarmale (200 grame) – 300 calorii
- 1 felie de drob (50 grame) – 100-200 calorii
- 1 ou – 170 calorii
- 1 felie cozonac (100 grame) – 300-400 calorii
- 1 bere (500 ml) – 175 calorii
- 1 pahar vin – 100 calorii
Paște fericit!