De ce este fastfood-ul atât de popular?

Cu to?ii ?tim c? alimentele de tip fast-food – hamburgeri, advice cheeseburgeri, cartofi pr?ji?i, chipsuri, shaorma – sunt nocive pentru s?n?tatea noastr?. Cu toate aceastea, junk-food-ul este foarte popular ?i contribuie cu succes la pandemia de boli cardiovasculare ?i metabolice.

De ce consumăm cu atâta ușurință mâncare care știm că ne face atât de mult rău?

Ei bine, alimentele de tip fast-food sunt create astfel încât să genereze comportamente adictive în rândul consumatorilor. Aditivii, designul, aromele variate din produsele fast-food creează dependență manipulându-ne simțurile – gustativ, olfactiv, vizual. Dacă stăm să ne gândim, cine deschide o pungă de chipsuri sau nachos și mănâncă doar unul? Este exact ca în reclamă: ”no one can eat just one”. Și continuăm să mâncăm până terminam punga nu pentru că ne e foame, ci de plăcere – este ceea ce se numește hiperfagie hedonică.

Cum poți să tratezi dependența de fastfood? Este un simplu exercițiu de auto-control: data viitoare când vrei să-ți cumperi un hamburger mergi mai departe până la un supermarket și înlocuiește-l cu un iaurt, iar când treci pe lângă rafturile pline de chipsuri mergi mai departe până la raionul de fructe și cumpără un măr sau o banană.

Add comment


Security code
Refresh