Remedii naturale pentru răceală

Nas înfundat, durere în gât, tuse, strănut – răceala este o infecție respiratorie comuna, fiind un motiv foarte frecvent de prezentare la medic (în special în sezonul rece).

Deși se spune că durează 7 zile cu tratament și 7 zile fără, unii dintre noi apelează la farmacia naturistă pentru grăbirea însănătoșirii.

Să vedem cât de eficiente sunt remediile naturale pentru răceală:

Ginseng – folosit mai mult ca energizant, ginseng-ul a arătat într-un studiu canadian publicat în CMAJ că reduce durata și intensitatea simptomelor de răceală și previne apariția răcelii.

Echinaceea – dovezile privind eficiența remediilor pe bază de echinaceea sunt echivoce: în timp ce 2 studii, unul publicat în NEJM și celălalt în Annals of Internal Medicine, nu au putut evidenția vreun beneficiu privind frecvența, durata și severitatea bolii față de placebo, o meta-analiză publicată în Lancet Infectious Diseases a arătat că echinaceea scade cu 58% probabilitatea de a dezvolta o răceală și reduce durata bolii cu 1.4 zile. Echinaceea pare mai degrabă să aibă un rol de prevenție și nu de ameliorare a răcelii.

Mierea de albine – disponibilă în casa tuturor românilor, mierea poate fi utilă ca remediu pentru durerile de gât și tuse. Un studiu randomizat apărut în Archives of Pediatrics&Adolescent Medicine a relevat faptul că mierea ameliorează tusea și tulburările de somn asociate cu infecțiile respiratorii. Copiii sub 1 an nu trebuie să primească miere din cauza riscului de botulism.

Zincul – suplimentele cu zinc scad durata și severitatea răcelii, fapt susținut de un studiu din Annals of Internal Medicine și de un review sistematic Cochrane.

Usturoiul – consumul profilactic de usturoi pentru întărirea imunității s-a dovedit a scădea frecvența răcelii într-un studiu citat de Cochrane.

Vitamina C – probabil cel mai popular medicament pentru răceală, vitamina C este și cel mai studiat remediu dintre cele de mai sus. Un review sistematic Cochrane (actualizat în 2012) a concluzionat că suplimentarea profilactică cu 200 mg vitamina C zilnic nu reduce frecvența răcelilor; analiza pe subgrupuri a arătat însă că administrarea de suplimente cu vitamina C previne răcelile doar la persoanele care fac efort fizic intens sau stau în aer rece.

Pelargonium sidoides (geronium) – o specie de mușcată, geronium este un remediu herbal mai puțin cunoscut. Extractele din această plantă grăbesc însănătoșirea în cazul bronșitei acute, potrivit unui studiu apărut în Phytomedicine.

Altfel, tratamentul răcelii este simptomatic (dropsuri pentru dureri în de gât, decongestive nazale, antitusive, antiinflamatoare, antitermice). Cauza fiind de cele mai multe ori virală, antibioticele sunt ineficiente în răceală.

Add comment


Security code
Refresh