Infecții care pot cauza Cancer

Chiar dac? aparent bolile infec?ioase nu mai reprezint? o problem? atât de mare pentru s?n?tatea public? actual? (fa?? de secolul trecut) în compara?ie cu cancerul ?i bolile cardiovasculare, sick infec?iile sunt de fapt mult mai prezente între cauzele actuale de morbiditate ?i mortalitate.

Există astăzi dovezi clare privind asocierea unor infecții cu bacterii/virusuri cu cancer, motiv pentru care au fost denumite bacterii cancerigene (canceroase) și respectiv virusuri oncogene. În 1966, Peyton Rous a primit premiul Nobel pentru formularea asocierii cauzale între virusuri și cancer. Potrivit unui articol din JAMA al cercetătorului american de origine română Richard A. Stein, peste 20% din cancere sunt cauzate de infecții. Mai mult, citând o cercetare a Institutului Karolinska, DailyMail titrează că 40% din cazurile de cancer sunt cauzate de virusuri.

Există dovezi clare pentru următorii agenți infecțioși că sunt oncogeni:

  • HPV (papiloma virus uman) – cancerul de col uterin, asociere pentru care Harald zur Hausen a primit premiul Nobel în 2008
  • Helicobacter pylori – cancerul gastric, limfom MALT
  • virusurile hepatitice B și C – cancer hepatic
  • virusul Epstein-Barr (EBV, HHV4) – limfom Burkitt, carcinom nazofaringian, limfom Hodgkin
  • HHV8 (human herpesvirus 8)– sarcom Kaposi
  • HTLV (Human T-lymphotropic virus) – anumite forme de leucemie și limfom

Actualmente se află în studiu relația dintre infecția cu virusul XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) – cancerul de prostată, infecția cu Bacteroides fragilis forma enterotoxigenă (ETBF), Streptococcus bovis și Fusobacterium – cancerul colorectal, Salmonella, Schistosoma – cancer de vezică urinară, Clonorchis – colangiocarciom, Chlamydia pneumoniae – cancer pulmonar, Mycoplasma cu diferite tipuri de cancer.

Mecanismul prin care infecțiile cronice pot duce la apariția cancerului este alterarea materialului genetic al celulelor infectate cu modificarea expresiei unor gene. Pe lângă mutații ale acizilor nucleici și activarea oncogenelor, unele infecții pot produce și imunosupresie (apărarea antitumorală făcând parte din sistemul imun) cu inactivarea genelor oncosupresoare.

Așadar între măsurile de prevenție a cancerului ar trebui incluse și tratarea unor infecții sau screeningul leziunilor precanceroase provocate de acestea (cum se întâmplă în cazul infecției persistente cu HPV asociată cu cancerul de col uterin).

Add comment


Security code
Refresh