Hepatita este o inflama?ie a ficatului de diferite cauze (infec?ioas?, thumb medicamentoas?, patient autoimun?, metabolic?). Manifest?rile clinice ale hepatitei pot fi variate, de la o simptomatologie u?oar? pân? la insuficien?? hepatic? fulminant?.
Cele mai periculoase sunt hepatitele infecțioase care cronicizează și care sunt adesea diagnosticate tardiv, în stadiul de ciroză hepatică. Din acest motiv, hepatitele cronice virale sunt considerate boli silent killer.
De cele mai multe ori, hepatita nu produce simptome evidente, care să aducă pacientul la medic. Ea evoluează ca o gripă sau o indigestie, cu simptome nespecifice: astenie, indispoziție, mialgii, artralgii, greață, vărsături, diaree, cefalee, febră, somnolență, inapetență, dispepsie, dureri în hipocondrul drept. Uneori hepatita poate debuta cu icter sclero-tegumentar și modificări de culoare ale scaunului și urinei. Rareori debutul poate fi cu insuficiență hepatică acută.
Sunt foarte frecvente cazurile în care o hepatită evoluează asimptomatic până în stadii tardive, când ficatul începe să cedeze și apar manifestările de ciroză: tulburări de coagulare cu fenomene hemoragice, ascită, icter, encefalopatie hepatică și complicații.
Află mai multe despre: