Prevenția cancerului esofagian la pacienții cu esofag Barrett

Adenocarcinomul esofagian este o complicatie a esofagului Barrett, aparând prin succesiunea reflux gastroesofagian – metaplazie – displazie – cancer.

Multă vreme s-a crezut că riscul de cancer esofagian la pacienții cu Barrett este de 0.5-1%, însă 2 studii apărute în 2011 (în JNCI și NEJM) au arătat că riscul de malignizare este de fapt mult mai mic, undeva în jur de 0.12-0.22%.

Ținând cont de faptul că promotorul cascadei de apariție a adenocarcinomului esofagian este injuria acidă, antisecretoriile gastrice constituie o parte importantă a profilaxiei cancerului la bolnavii diagnosticați cu Barrett. Cercetări recente au arătat că și aspirina (sau alte antiinflamatoare nesteroidiene) și statinele pot reduce riscul de adenocarcinom asociat esofagului Barrett. Un efect protector pare să îl aibă și infecția cu Helicobacter pylori (Clin Gastroenterol Hepatol).

Pe lângă chemoprevenție, eliminarea riscului de progresie către adenocarcinom esofagian se poate face prin tratament endoscopic al zonelor de metaplazie Barrett – terapie fotodinamică, rezecție mucozală, ablație prin radiofrecvență, coagulare cu plasmă argon.

Comments  

# constantin ionel 2012-09-30 15:34
Buna ziua.Unde se poate face ablatia prin radio frecventa in cazul esofagului barrett?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-10-01 17:21
Din cate stiu, metoda nu este inca disponibila in Romania.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh