Consumul crescut de ulei de pește sau suplimente cu omega-3 ar putea fi nocive pentru sănătatea bărbaților, după ce un amplu studiu prospectiv publicat în JNCI a arătat o asociere cu un risc crescut de cancer de prostată.
Promovați pentru beneficiile cardiovasculare, acizii grași omega-3 prezenți în concentrații crescute în sânge au fost asociați cu un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer de prostată. Datele privind această asociere sunt contradictorii, existând studii care au arătat că acizii grași omega-3 au efect protector și altele că reprezintă un factor de risc. Mecanismul prin care acizii grași omega-3 ar putea fi implicați în cancerul de prostată nu este elucidat, însă se presupune că produșii rezultați din metabolizarea lor pot produce leziuni ADN.
Studiul are însă și o limită majoră și anume faptul că măsurarea concentrației de acizi grași omega-3 s-a făcut printr-o singură determinare, ceea ce nu reflectă consumul pe termen lung și poate fi mult afectată de aportul alimentar recent.
Comments