Vara este sezonul pepenelui verde, diagnosis fruct foarte bogat în vitamine ?i al?i nutrien?i benefici pentru organism. Pepenele verde con?ine 6% zah?r ?i 91% ap?.
Datorită conținutului crescut în aminoacidul L-citrulină, care convertit la L-arginină, pepenele verde ameliorează funcționarea aparatului cardiovascular, reduce tensiunea arterială, previne febra musculară după un efort fizic susținut.
Are efect diuretic, asigură aportul zilinic recomandat de vitamina A și C și constituie cea mai bună sursă alimentară de licopen (agent antioxidant cu rol în prevenția cancerului de prostată).
Fișa nutrițională a pepenelui verde:
Valoare nutrițională pentru 100 g (conform Nutrient Data Lab) |
|
Energie Carbohidrați Grăsimi Proteine Beta-caroten Tiamină (vit. B1) Riboflavină (vit. B2) Niacină (vit. B3) Acid pantothenic(B5) Vitamina B6 Vitamina C Calciu Fier Magneziu Fosfor Potasiu Sodiu Zinc Licopen |
127 kJ (30 kcal) 7.55 g 0.15 g 0.61 g 303 μg (3%) 0.033 mg (3%) 0.021 mg (2%) 0.178 mg (1%) 0.221 mg (4%) 0.045 mg (3%) 8.1 mg (10%) 7 mg (1%) 0.24 mg (2%) 10 mg (3%) 11 mg (2%) 112 mg (2%) 1 mg (0%) 0.1 mg (1%) 4532 µg |
Referințe: Am J Hypertens, Menopause , JAFC