Atenție diabetici: regimul cu 2 mese zilnic este mai bun decât cel cu 6

Una din recomand?rile privind dieta la diabetici este s? consume 5-6 mese reduse cantitativ pe zi, buy acest regim oferind un control bun al glicemiilor.

Un studiu prezentat de Dr. Hana Kahleová la Sesiunea Științifică Anuală a ADA (American Diabetes Association) a arătat că pacienții supraponderali cu diabet zaharat tip 2 care servesc doar 2 mese pe zi – micul dejun și prânzul, reușesc să dea mai multe kilograme jos și să obțină beneficii metabolice mai mari, decât cei care consumă mese mici și dese (3 mese principale și 3 gustări). Astfel, diabeticii care au servit doar 2 mese zilnic au slăbit cu 50% mai mult și au avut scăderi mai mari ale glicemiei a jeun, peptidului C, glucagonului și grăsimii hepatice; de asemenea, acești pacienți au obținut și o ameliorare semnificativă a sensibilității la insulină.

O problemă privind acest regim ar fi convingerea pacienților să renunțe la masa de seară, însă schema mic-dejun/prânz produce beneficii mai mari decât schema prânz/cină – existând studii care arată că depozitele de grăsime se formează în special după cină (Ruge T, 2009) și că persoanele care consumă  cea mai mare parte a porției zilnice mai devreme în timpul zilei slăbesc mai mult și mai repede decât cei care mănâncă mai târziu (Garaulet M, 2013).

Regimul de 2 mese presupune servirea micului dejun între 6 și 10 și a prânzului între 12 și 16, susținând vechiul proverb “mănâncă la micul dejun ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor”.

Referințe: Two meals per day better than six in T2DM, GI&Hep News

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna seara.....am si eu o intrebare si as vrea un sfat daca se poate,de vreo ...

  Read more...

   
 • Buna seara. M-am operat in martie de tiroida am scoso in totalitate, de atunci ...

  Read more...

   
 • Buna ziua. Copil 8 ani suspectat de boala wilson. Ceruloplasmina 287 mg/l (150-300 ...

  Read more...