Preeclampsia (toxemia gravidică)

Preeclampsia sau toxemia gravidica este o afectiune proprie ultimei jumatati a perioadei de gestatie, viagra caracterizata din punct de vedere clinic prin triada simptomatica: edeme, hipertensiune, proteinurie, iar in cazurile extreme poate produce insuficienta renala, hepatica, CID sau tulburari ale SNC.

Aceste simptome apar de regula dupa saptamâna a 20 a de gestatie. Cu toate ca hipertensiunea arteriala este cel mai vizibil simptom, el nu constituie procesul patogenic de baza. S-a demonstrat ca hipoperfuzia placentara si leziunile difuze ale endoteliului sunt elementele cheie în patogenia bolii. Preeclamsia produce aproximativ 14 % dintre decesele materne, anual.

Cauze

Etiologia ramâne necunoscuta, dar cercetatorii indica drept posibilie cauze hipoperfuzia placentara si leziunile difuze ale endoteliului. La rândul ei, hipoperfuzia placentara are numeroase cauze: tulburari vasculare preexistente, sarcina gemelara sau masa placentara crescuta. Desi exista si cazuri în care unele femei dezvolta preeclampsie chiar în lipsa acestor conditii medicale preexistente. În astfel de cazuri se considera ca placentatia anormala sta la baza hipoperfuziei placentare. Factorii de risc care sunt frecventi asociati cu preeclampsia sunt: istoric de preeclampsie, prima sarcina, vârsta gravidei mai mare de 35 de ani, obezitatea, sarcina multipla, diabetul gestational, trombofilia, hipertensiunea cronica, boli renale cronice.

Patogenie

Mecanismul care sta la baza preeclampsiei ramâne necunoscut, dar majoritatea considera ca hipoperfuzia placentara este resposabila de leziunile de la nivelul endoteliului. Mai exact, placenta în conditia sus mentionata, pune în circulatie elemente sistemice vasoactive care determina un raspuns inflamator exagerat, vasoconstrictie, leziuni endoteliale, hipercoagulabilitate si disfunctii plachetare. Fiecare dintre acestea contribuie la aparitia disfunctiilor de organe, respectiv a simptomelor caracteristice. Mai mult de atât, severitatea bolii este direct proportionala cu nivelul de endoglina solubila si sFlt-1. Ambii sunt factori antiangionetici, endoglina solubila este un antagonist al factorului transformator al cresterii beta si apare în sânge la femeile cu preeclampsie cu aproximativ 3 saptamâni înainte de aparitia oricarui simptom, iar sFlt-1 antagonist al factorului plachetar de crestere. În afara de prezenta endoglinei solubile în sângele femeilor cu preeclampsie, s-a descoperit si nivele crescute de ADN fetal si eritroblasti fetali. Aceste constatari au dat nastere la ipoteza ca preeclampsia este o conditie patologica, in care hipoxia placentara permite trecerea materialului fetal în circulatia materna, iar ca urmare apare un raspuns imun si leziuni ale endoteliului.

Clinic: Semne și simptome

Preeclampsia usoara pâna la moderata poate fi asimptomatica, ea depistându-se, de cele mai multe ori, în urma unui examen de rutina. Diversele modificari sau simptome care apar în toxemia gravidica variaza în functie de sistemul de organe afectate. Aceste modificari pot afecta numai mama, numai copilul sau cel mai frecvent afecteaza atât mama cât si copilul. Cel mai comun simptom si distinctiv al preeclampsiei este hipertensiunea arteriala cu valori de 140/90 mmHg. Acest simptom poate fi primul sau singurul. Edemele apar la majoritatea femeilor gravide, dar o crestere brusca a edemelor sau edemul facial este caracteristica preeclampsiei. Edemele din toxemia gravidica apar printr-un mecanism distinct, similar edemelor angioneurotice. Mai apar modificari ale SNC: dureri de cap, tulburari de vedere (scotoame), stare mintala alterata, orbire. Oricare din acest simptom necesita îngrijire medicala imediata. Modificarile care afecteaza ficatul pot provoca dureri în partea superioara a abdomenului si pot fi confundate cu indigestia sau cu boli ale vezicii biliare. Alte modificari mai subtile care afecteaza ficatul se manifesta, din punct de vedere clinic prin aparitia echimozelor în exces.

Datorita fluxului sangvin scazut de la nivelul placentei, fatul are un deficit de aport de substante nutritive, prin urmare, el nu poate sa creasca în mod corespunzator, sau poate fi mai mic decât îm mod obisnuit, sau mai rau frecventa si intensitatea miscarilor sale se vor reduce.

Diagnostic paraclinic

Diagnosticul de preeclampsie se pune atunci când o femeie gravida are tensiunea arteriala crescuta (mai mare de 140/90 mmHg), înregistrata la 2 determinari succesive la interval de sase ore si proteinurie mai mare de 300 mg/24 ore sau mai mult de 1g/L. Examenul paraclinic evidentiaza: proteinurie cu valoarea sus mentionata , acid uric, uree, creatinina crescute, trombocitopenie, transaminaze hepatice crescute, cresterea produsilor de degradare a fibrinei, cresterea timpului de protrombina, scaderea fibrinogenului, cilindri granulari, eritrocitari, leucocitari în urina, cresterea densitatii urinare specifice, hiperbilirubinemie.

Diagnostic diferențial

> Hipertensiunea cronica

> Hipertensiunea agrvata de sarcina

> Hipertensiunea indusa de sarcina

> Colecistita

> Encefalita

> Purpura trombocitopenica

> Boala Graves

> Apendicita acuta

Tratament

Preeclampsia nu se vindeca, singurul tratament este inducerea nasterii. Cu toate acestea, nasterea nu poate fi întodeauna cea mai buna optiune în acel momentul. Tratamenul care îl primeste fiecare pacienta depinde de gradul de preeclampsie, severitatea simptomelor si de luna în care se afla gravida, astfel: cu cât pacienta este mai aproape de data nasterii, cu atât inducerea nasterii pe cale naturala va fi un succes, adjuvant se pot administra medicamente; în sarcina timpurie (saptamâna 24-34) se va apela la cezariana; în cazult în care boala este severa si copilul este prematur, se administreaza betametazona (un corticosteroid), pentru a accelera maturarea plamânilor a copilului; în cazul unei preeclampsii usoare, sau daca pacienta este la începutul celui de al treilea trimestru de sarcina, se recomanda repaus la pat pe parte stânga si evitarea cresterii în greutate. Dozele scazute de aspirina pot preveni uneori instalarea preeclampsiei.

Complicații

> Abruptio placentae cu CID

> Insuficienta renala

> Sindromul HELLP

> Eclampsie

> Hemoragie cerebrala

> Deces matern sau fetal

Porgnostic

Depistarea precoce a preeclampsiei are un prognostic bun.

Add comment


Security code
Refresh