Hipercolesterolemia familială

Hipercolesterolemia familial? este o form? de dislipidemie genetic? caracterizat? prin colesterol crescut ?i valori mari ale LDL-colesterolului (colesterolul r?u), pharmacy ceea ce predispune la apari?ia precoce de boli cardiovasculare.

Cauza. Patogeneză

Cauza o reprezintă o anomalie a receptorului pentru LDL (care în mod normal extrage particulele de LDL din circulație) sau a apolipoproteinei B (apoB, care reprezintă puntea de legătură între molecula de LDL și receptorul său). Persoanele care au doar o copie anormală a genei ce codifică pentru receptorul LDL sau apoB (heterozigoți) pot suferi evenimente cardiovasculare prematur, la 30-40 ani, iar cei cu ambele copii defecte (homozigoți) dezvoltă boală cardiovasculară severă încă din copilărie. Forma heterozigotă de hipercolesteroleme familială apare cu o frecvență de 1:500, transmiterea fiind autosomal dominantă (ceea ce înseamnă că e nevoie să moștenești gena doar de la unul dintre părinți pentru a dezvolta boala), iar forma homozigotă este mult mai rară, având o incidență de 1:1.000.000.

În mod normal, particulele de LDL au un timp de circulație sangvină de 2.5 zile, după care se leagă de receptorul LDL de pe hepatocite, sunt endocitate și metabolizate (prin procesarea moleculei de LDL se eliberează colesterol la nivelul ficatului, ceea ce supresează sinteza endogenă de colesterol pe calea HMG-CoA reductazei). În hipercolesterolemia familială, funcționarea receptorului LDL este redusă sau chiar absentă, ceea ce prelungește timpul de circulare a LDL până la 4.5 zile, ducând la concentrații crescute a lipoproteinelor cu densitate joasă. Similar se întâmplă și în cazul mutațiilor apoB, când legarea particulelor de LDL la receptorul specific este diminuată, crescând astfel concentrația serică de LDL.

Clinic: semne și simptome

Din anamneză putem reține istoricul familial de dislipidemie și decese precoce de cauză cardiovasculară. Clinic apar semne și simptome legate de ateroscleroza accelerată – xantoame cutanate (la nivelul cotului, genunchilor, tendoanelor), xantelasme palpebrale și arc cornean, angină pectorală (sau alte semne de cardiopatie ischemică), hipertensiune arterială, accidente ischemice tranzitorii sau accidente vasculare cerebrale, arteriopatie periferică.

Diagnostic

Analizele de sânge relevă valori crescute ale colesterolului (peste 300 mg/dl la adulți, peste 250 mg/dl la copii) și LDL (peste 220 mg/dl la adulți, peste 170-200 mg/dl la copii), cu trigliceride normale (tablou biochimic compatibil cu cel al hiperlipoproteinemiei tip IIa din clasificarea Fredrickson). Sunt disponibile și teste genetice pentru depistarea mutațiilor receptorului LDL și apoB. Prezența unei variante normale a acestor gene este de obicei asociată și cu hipertrigliceridemie și trebuie să orienteze diagnosticul către o dislipidemie mixtă, cel mai probabil în cadrul unui sindrom metabolic.

Tratament

Tratamentul constă în dietă hipolipidică și medicație pentru scăderea grăsimilor – statine, sechestranți de acizi biliari (colestiramină, colestipol), ezetimib, acid nicotinic. De obicei forma homozigotă nu răspunde la terapia hipolipemiantă standard, fiind necesară afereza LDL (îndepărtarea particulelor de LDL prin filtrarea sângelui, similar dializei) și uneori chiar transplant de ficat. Pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială formă homozigotă aflați sub tratament hipolipemiant maximal se poate utiliza mipomersen (oligonucleotid antisens care țintește apolipoproteina B-100) sau lomitapide (inhibitor al enzimei MTP/microsomal triglyceride transfer protein).

Add comment


Security code
Refresh