Mituri despre cancerul de sân

1 din 8 femei sunt la risc de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieții. Iată care sunt cele mai frecvente mituri medicale legate de cancerul mamar:

Doar femeile cu istoric familial de cancer de sân au risc de a dezvolta boala

Majoritatea femeilor care dezvoltă cancer mamar nu au factori de risc identificabili pentru această boală. Doar 5% din totalul cazurilor de cancer de sân sunt forme ereditare, legate de mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Prezența cancerului mamar la o rudă de gradul I (părinte, frate, copil) dublează riscul de apariție a bolii.

Purtarea unui sutien cu sârmă crește riscul de cancer

Există teorii conform cărora purtarea unui sutien cu sârmă comprimă circulația limfatică și predispune la acumularea de toxine ce declanșează carcinogeneza. Realitatea este că nu există nicio legătură între cât de strâmt este sutienul sau tipul acestuia și cancerul de sân.

Majoritatea nodulilor la sân sunt canceroși

Adevărul privind nodulii la sâni este exact invers: doar 1 din 10 noduli sunt diagnosticați ca maligni.

Implanturile mamare cresc riscul de cancer

Considerat multă vreme un mit, implanturile mamare par a crește incidența unei forme rare de cancer de sân – limfom cu celule mari anaplazice.

Antiperspirantele predispun la cancer de sân

Există câteva date în literatură care au identificat urme de parabeni (derivați de acid benzoic folosiți în produsele cosmetice drept conservanți) în probe de cancer mamar. Parabenii au slab efect estrogenic. Deocamdată nu există însă dovezi care să susțină o relație cauzală între parabeni și cancerul mamar.

Femeile cu sâni mici au un risc mai mic de cancer mamar

Nu există nicio legătură între mărimea sânilor și riscul de cancer de sân. Sânii mari pot fi însă mai dificil de examinat atât clinic cât și imagistic.

Nu poți face cancer de sân dacă ai mastectomie

Pentru femeile la risc crescut de cancer de sân (ex. mutații ale genelor BRCA), mastectomia scade într-adevăr semnificativ acest risc (cu circa 90%) însă nu îl elimină complet: unele femei pot dezvolta tumori mamare chiar și după mastectomie, la nivelul cicatricii post-operatorii.

Cafeaua favorizează apariția cancerului de sân

Nu există dovezi din studii clinice care să susțină o relație cauzală între consumul de cafeină și apariția cancerului mamar. În fapt, unele cercetări conferă cafeinei chiar un rol protector.

Dacă mamografia este negativă, nu ai cancer

Mamografia este parte importantă a screeningului pentru cancer de sân, însă poate rata unele leziuni. Din acest motiv autoexaminarea lunară și examenul clinic al sânilor de către medic constituie elemente obligatorii ale screeningului.

Tratamentele de fertilitate cresc riscul de cancer mamar

Având în vedere relația dintre estrogeni și cancerul de sân, tratamentele de fertilitate au fost incriminate în apariția acestuia. Deocamdată nu există însă studii randomizate care să tranșeze această problemă.

Add comment


Security code
Refresh