Mituri despre obezitate și slăbit

Internetul este plin de rețete miraculoase pentru slăbit, care mai de care mai complicate și mai costisitoare. Fiind un subiect foarte popular, slăbitul a generat de-a lungul timpului mai multe mituri.

Slăbești doar dacă îți propui o țintă ponderală realizabilă

Stabilirea unui obiectiv realist în ceea ce privește statusul ponderal este importantă pentru a te menține motivat și a evita frustrarea. Deși este o ipoteză rezonabilă, studiile au arătat că țintele foarte ambițioase sunt asociate cu scădere ponderală mai importantă.

Scăderea ponderală lentă, treptată este mai bună decât slăbirea bruscă

În fapt, o meta-analiză a arătat că scăderea rapidă în greutate (obținută cu ajutorul unor diete hipocalorice) a fost asociată cu o pierdere ponderală mai mare decât scăderea lentă (16.1% vs. 9.7%).

Alăptarea la sân previne obezitatea

Există unele date în literatură care susțin rolul protector al alăptării la sân împotriva obezității la copii. Studiile clinice randomizate și controlate au arătat însă că alăptarea la sân nu este un determinant major al riscului de obezitate.

O partidă de sex arde 100-300 kcalorii

Un bărbat de 70 kg consumă 3.5 kcal/minut în condiții de activitate sexuală intensă. Ținând cont că media unei partide de sex este de 6 minute, consumul caloric total ar fi de 21 kcalorii – cu doar 14 kcalorii în plus față de statul pe canapea în fața televizorului, care presupune un consum de 7 kcal.

Mici modificări în aportul alimentar/activitatea fizică produc modificări importante, durabile ale greutății

Această ipoteză se bazează pe regula că 3500 kcal înseamnă un deficit/surplus ponderal de 0.45 kg. Pornind de la această regulă, creșterea consumului caloric zilnic cu 100 kcal (prin mers pe jos 1.6 km) pe durata a 5 ani ar produce o scădere ponderală de 22.7 kg, însă în realitate pierderea în greutate este de doar 4.5 g (pentru că regula nu ia în considerare faptul că pe măsură ce greutatea corporeală scade, se modifică și nevoile energetice astfel că e nevoie de mai mult exercițiu fizic și de un aport caloric mai redus pentru a continua scăderea ponderală).

Orele de educație fizică previn obezitatea

În forma lor actuală, orele de educație fizică nu previn obezitatea. Nici suplimentarea numărului de ore de educație fizică în școli nu produce o scădere consistentă a indicelui de masă corporală.

Referințe: Myths, Presumptions, and Facts about Obesity, NEJM

Add comment


Security code
Refresh