Gamma-glutamil transpeptidaza (GGT)

check "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">GGT reprezinta o enzima ce catalizeaza transferul restului de gama-glutamil de pe glutation pe aminoacizi si polipeptide, având rol în reglarea concentratiei de glutation, în absortia aminoacizilor din intestin si filtratul glomerular si în sinteza de peptide.

GGT este localizata în principal în ficat si tract biliar (GGT serica provine, în principal, de aici) si, în cantitati mici, în rinichi, splina, intestin, cord, creier si prostata. Eliminarea ei se face pe cale biliara.

Substantele narcotice, hormonii sexuali si alcoolul induc sinteza GGT. Influenta celui din urma asupra GGT face ca acest test sa poata fi utilizat pentru monitorizarea pacientilor consumatori cronici de alcool (activitatea GGT serice revine la normal la 2-3 saptamâni dupa încetarea consumului de alcool).

GGT este cea mai sensibila enzima hepatica de colestaza (fata de leucinaminopeptidaza, 5'-nucleotidaza si fosfataza alcalina) în diagnosticul colecistitei, colangitei sau obstructiei tractului biliar.

Deoarece nivelul GGT este normal în sarcina, boli osoase si la copii (spre deosebire de fosfataza alcalina care este fiziologic crescuta), aceasta enzima poate fi folosita ca marker de boala hepatobiliara.

TIPUL TESTULUI:

Sangvin.

VALORI NORMALE

Nou-nascuti: valori de 5 ori mai mari decât ale adultilor

Copii/Adulti: 8-38 U/l

Vârstnici: valori usor mai ridicate decât ale adultilor

INTERACTIUNI

Nivelul GGT poate fi scazut de clofibrat sau contraceptive orale si în trimestrul al treilea de sarcina.

Pot creste nivelul GGT: acetaminofenul, alcoolul, aminoglutetimida, antibioticele, anticonvulsivantele, antidepresivele, antifungicele, barbituricele, captoprilul, clotiazepamul, disulfiramul, fenotiazinele, fenitoina, fenobarbitalul, metildopa, primidona, propoxifenul, streptokinaza, testosteronul.

VARIATII PATOLOGICE

> Nivel scazut al activitatii GGT poate aparea în hipotiroidism.

> Nivel crescut: colestaza, hepatopatii alcoolice, ciroza, hepatita, tumori hepatice, metastaze hepatice, pancreatita, cancer de pancreas, insuficienta cardiaca congestiva (cu congestie hepatica secundara),infarct miocardic, transplant renal, mononucleoza infectioasa, infectie cu citomegalovirus, sindrom Reye, hipertiroidism.

Comments  

# vasile 2017-08-30 15:10
am GGT 192 care e cauza ?
Reply | Reply with quote | Quote
# sobaru constantin 2014-12-15 11:47
Pana acum sase luni am avut analizele in limite normale. Acum apare: Gamaglutamiltra nsferaza ~(Glutamiltrans peptidaza) - ser - Chimie umeda kit A1
110 u/L. Ce este de facut???
Multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# dana 2014-10-08 18:03
am ggt7.nu e mic?
Reply | Reply with quote | Quote
# gina 2012-11-14 08:55
Am GGT 39 fata de intervalul de referina 32 as dori un sfat,un raspuns
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-11-14 16:12
Cresterea este minima, cum sunt celelalte teste de colestaza - bilirubina totala, fosfataza alcalina?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh