Ecoendoscopia sau ecografia endoscopica (EUS, endoscopic ultrasound) este o investigatie care combina endoscopia cu ecografia, permitând vizualizarea peretilor tubului digestiv si a organelor adiacente.
Explorarea se realizează cu ecoendoscopul, un endoscop care are pravăzut la capătul distal o sondă de ecografie. Fiind o combinație între cele 2 metode imagistice, ecoendoscopia permite vizualizarea în timp real atât a imaginilor endoscopice cât și a celor ecografice. Investigația poate fi făcută atât în scop diagnostic, cât și terapeutic.
Ecoendoscopic se pot vizualiza pereții tubului digestiv (cu cele 5 straturi ecoendoscopice, care constituie o succesiune de benzi hiperecogene-hipoecogene: mucoasa, musculara mucoasei, submucoasa, musculara proprie și seroasa), se pot analiza și puncționa formațiunile extramucozale sau formațiunile tumorale ale organelor învecinate. Un surplus diagnostic îl aduc examinarea Doppler, sonoelastografia (care evaluează elasticitatea/duritatea țesutului examinat ecoendoscopic) și ecoendoscopia cu substanță de contrast (CEEUS). Puncția ecoendoscopică (EUS-FNA, endoscopic ultrasound fine needle aspiration) constituie o metodă foarte utilă pentru obținerea unui diagnostic histologic.
Ecoendoscopia se poate realiza și în asociere cu colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) sau endomicroscopia confocală fi-kasino-online.neta.
Cum se face ecoendoscopia? Care este pregătirea înainte de ecoendoscopie?
Ecoendoscopia este lafel ca o endoscopie clasică. Se pot explora ecoendoscopic atât tubului digestiv superior, cât și tubul digestiv inferior. Pregătirea pentru ecoendoscopie este similară cu cea pentru endoscopia digestivă superioară și respectiv pentru colonoscopie.
Când este indicată ecoendoscopia?
Ecoendoscopia este indicată pentru evaluarea și stadializarea tumorilor mediastinale, esofagiene, gastrice, pancreatice, rectosigmoidiene, depistarea adenopatiilor, evaluarea maselor pancreatice, a tumorilor hepatice și a căilor biliare, diagnosticul litiazei de cale biliară principală, caracterizarea formațiunilor extramucozale din peretele tubului digestiv sau a compresiilor extrinseci depistate la endoscopie.
Pe lângă viza diagnostică, ecoendoscopia se poate realiza și în scop terapeutic – pentru ablație tumorală, drenare a colecțiilor adiacente tubului digestiv (ex. pseudochist pancreatic), neuroliza de plex celiac.
Comments
Din ce oras sunteti?